Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Sebestyén László

Imádunk építkezni – három év alatt háromszorosára nőtt a lakásépítési kedv

Nemzetközi összevetésben kiemelkedő a magyarok lakásépítési kedve, mely a teljes európai mezőnyből is kiemelkedik. A 2015-ös szinthez képest hazánkban a múlt év harmadik negyedévére 240 százalékkal nőtt a kétlakásos lakóházakra kiadott engedélyek száma, amivel a harmadikak vagyunk az európai piacon.

A teljes európai mezőnyből is kiemelkedik a magyar piac a lakásépítési kedv alapján. A 2015-ös szinthez képest Magyarországon a múlt év harmadik negyedévére több mint háromszorosára nőtt a legalább kétlakásos lakóházakra kiadott engedélyek száma. Ennél jobb eredményt az európai piacon csak Írország és Málta ért el.

Az ingatlan.com legfrissebb, az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adatait feldolgozó gyorselemzése alapján a legalább kétlakásos társasházakra kiadott engedélyek közül a múlt év első 11 hónapjában közel 3300 társasház kapott zöld utat, ami 14 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ezeknél az épületeknél viszont csak 7 százalékkal nőtt az építési engedélyt kapott lakások száma. Ezekből az információkból arra lehet következtetni, hogy

2019-ben és azt ezt követő években leginkább a kisebb, 6-8 lakásos társasházak építése élénkülhet.

Balogh László, az ingatlan.com szakértője a lakásépítési trendekről elmondta, hogy azokat jelentősen befolyásolta az, hogy múlt év novemberéig bizonytalan volt a kedvezményes lakásépítési áfa sorsa. Akkor derült ki, hogy 2018. november 1-jén építési engedéllyel rendelkező lakóingatlanok eladására a korábbi szabályozásban szereplő 2019 végi határidő helyett 2023 végéig vonatkozik a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs.

Ez a hosszabbítás levegőhöz juttatta a munkaerő- és kapacitáshiánnyal küzdő lakásépítési ágazatot, azaz véget vetett a kapkodásnak és élénken tartotta a lakásépítési kedvet is.

A kínálat is bővül

Az ingatlan.com adatai szerint január elején Budapesten 2257 darab, a vidéki nagyvárosokban pedig több mint 800 új építésű ingatlanhirdetésből áll a kínálat, ezek között vannak, amelyek csak hónapok vagy akár több mint egy év múlva kerülnek átadásra.

Ez egyben azt jelenti, hogy 2018 januárjához képest a fővárosban stagnált a kínálat, a megyeszékhelyeken viszont 81 százalékkal emelkedett az új építésű ingatlanhirdetések száma.

Budapesten az új lakások és házak átlagos négyzetméterára január elején az ingatlan.com újlakás-kereső oldala, a lakopark.ingatlan.com adatai szerint 781 ezer forintot tett ki. A megyeszékhelyek közül Debrecenben 469 ezer forint, Győrben 425 ezer forint, Székesfehérváron pedig 530 ezer forint volt az átlagos  négyzetméterár az eladó új lakások esetében.

fotó: Sebestyén László

Oszd meg!