Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A tünetmentes vírusátadást is megelőzi az Astrazeneca vakcinája

Az Astrazeneca vakcinája teljes, 100 százalékos védelmet nyújt a súlyos megbetegedéssel és a halálozással szemben, és a koronavírus tünetmentes átadását is képes megelőzni – közölte a cég a  klinikai vizsgálatok elsődleges elemzése alapján.

 A The Lancet című tekintélyes orvosi folyóiratban előzetesen publikált eredmények megerősítik, hogy a COVID-19 Vaccine Astrazeneca biztonságos és hatékony a COVID-19 betegség megelőzésére – tudatta a gyártó a Forbes.hu szerkesztőségével. Az Egyesült Királyságban, Brazíliában és Dél-Afrikában végzett klinikai vizsgálatok során nem tapasztaltak súlyos vagy kórházi ápolást szükségessé tevő megbetegedést a vakcina első dózisának beadása utáni 22. napot követően.

Az eredmények azt mutatják, hogy az első adag beadása után a vakcina hatékonysága 76 százalék, a védelem a második dózis beadásáig pedig folyamatos.

Az adagok közötti időtartam 12 hétre emelése esetén a vakcina hatékonysága 82 százalékos.

Az elemzések alapján a vakcina a vírus tünetmentes átadását is képes megelőzni – ezek az eredmények az Egyesült Királyságban végzett vizsgálat önkénteseinek rendszeres, heti teszteléséből származnak. Az adatok szerint a PCR pozitív tesztek száma 67 százalékkal csökkent az első dózis után, míg a második dózis után a védelem 50 százalék volt – ezek az eredmények megerősítik, hogy a vakcina a vírus terjedésére is jelentős befolyással van.

Hatékonyabb, ha később adják be a második adagot

Az elsődleges elemzés 17 177 résztvevő adatait tartalmazza, 332 tünetes esetet dolgoztak fel, és az Egyesült Királyságban, Brazíliában és Dél-Afrikában végezte a szérumot kifejlesztő Oxfordi Egyetem és az Astrazeneca.

Sir Mene Pangalos, az Astrazeneca kutatásért felelős alelnöke hangsúlyozta: „Ez az elsődleges elemzés megerősíti, hogy a vakcinánk megelőzi a súlyos betegséget és azt, hogy a beoltott emberek kórházba kerüljenek. Ezen felül a dózisok közötti intervallum nyújtásával nem csak a vakcina hatékonysága emelhető, hanem lehetséges több ember beoltása az első adaggal. Azzal a megállapítással, hogy a vakcina a betegség átadását is képes csökkenteni úgy gondoljuk, hogy ez a vakcina valóban hatással lesz a világjárvány megfékezésére.”

Folyamatosan elemzik a klinikai eredményeket

Folyamatosan elemzik a klinikai eredményeket. Forrás: ThisisEngineering RAEng // Unsplash

Az eredmények további elemzése folyamatban van, ezeket a hatóságok számára rendszeresen elérhetővé teszik.

Az Astrazeneca benyújtotta kérelmét a WHO (Egészségügyi Világszervezet) felé, hogy az alacsonyabb jövedelmű országok esetén is engedélyezzék a vakcina vészhelyzeti használatát. A vakcinát normál hűtött körülmények (2-8 oC között) lehet tárolni, szállítani és kezelni a gyártást követően legalább 6 hónapon keresztül, amely lehetővé teszi, hogy a szokványos betegellátási körülmények között is be tudják adni.

Az Astrazeneca továbbra is együttműködik a kormányzatokkal és a nemzetközi szervezetekkel, hogy a világjárvány idején mindenki számára hozzáférhető oltóanyagot juttasson el az emberekhez.

Oszd meg!