Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Így jövünk ki a válságból: sok múlik az autógyárakon, nőnek a jövedelmi különbségek

Nőhet a fogyasztás, bár a lakosság kevesebb segítséget kapott más európai országokhoz képest. Az autógyárakon sok múlhat. 

A magyar gazdaság 5,1 százalékkal zsugorodott a koronavírussal sújtott 2020-as évben, bár némi meglepetésre az utolsó negyedévben tavaly növekedni tudott az előző negyedévhez képest.  A Coface hitelbiztosító szakértői arra számítanak, hogy a magyar GDP 4 százalékkal növekedhet 2021-ben, a fellendülés egyik motorja az autóipar lehet. Ugyanakkor a vállalati befektetések mérsékeltek lehetnek, mivel a cégek fejlesztések helyett először a pandémia során csökkenő gyártási kapacitásaikat fogják kihasználni, felpörgetni.

Kilábalás: Kína felpörög, Európa még nem éri utol magát 

Sokkolta a világgazdaságot a koronavírus járvány: 2020-ban a második világháború óta az egyik legjelentősebb visszaesés következett be. A 2021-es évben már növekedés várható, a globális GDP 4,3 százalékos bővülésére lehet számítani. A kilábalás az országok, ágazatok között egyenlőtlen lesz. Miközben Kína és több ázsiai ország teljesítménye felfelé húzza a globális gazdasági növekedést, a legfejlettebb gazdaságok nem térnek vissza a válság előtti GDP-szintjükre ebben az évben.

A Coface szakértői szerint az eltérő ütemű kilábalás

a jövedelmi egyenlőtlenségek fokozódásával járhat.

Emiatt megvan a veszélye annak, hogy több országban növekedhet az elégedetlenség a kormányok járványkezelésével, gyakoribbak lehetnek a demonstrációk is.

2020-ban a vállalati csődök száma mérséklődött: világszerte 12 százalékkal, az eurózónában pedig 19 százalékkal, ez pedig a kormányzati támogatási programoknak köszönhető. Ennek ellenére a Coface szerint a 2020-ban bekövetkezett sokkhatás miatt 2022-ben növekedni fog a vállalati fizetésképtelenségi eljárások száma, Németországban 2019-hez képest 6 százalékkal, míg Spanyolországban 16 százalékkal.

Mire számíthat Magyarország?

A Coface szakemberei szerint a magyar gazdaság 2021-ben újra növekedési pályára állhat. Fokozatos fejlődésre számítanak, ahogy az egészségügyi helyzet javulásával enyhülnek a korlátozások.

Megjött a kínai vakcina, borul az oltási terv, íme ki milyen vakcinára számíthat és mikor

A háztartások fogyasztása várhatóan növekedik majd a lakossági megtakarítások és a fogyasztási hajlandóság emelkedésével, bár

a lakosság számára nyújtott segítség szűkösebb volt a többi európai országgal összehasonlításban, korlátozott álláskeresési támogatással és a részmunkaidős foglalkoztatás ösztönzésével.

Magyarországon a válságkezelés legfőbb eszköze a háztartások és a vállalkozások számára nyújtott hiteltörlesztési moratórium volt (a cégek számára ezt meg is hosszabbította a kormány), azonban a bevétel nélkül maradt vállalkozások esetében ez csak részben oldotta meg a gondokat.

A kevésbé szigorú korlátozások ellenére a válság jelentős hatással volt a magyar gazdaságra, annak nyitottsága,

az autóipartól való függése és a turizmus, valamint a szállítmányozás zsugorodása miatt.

A Coface-prognózis szerint 2021-ben a magyar gazdaság 4 százalékos növekedésre lehet képes. A növekedést pedig a világgazdaság újjáéledése, valamint az autóipar pozitív kilátásai segíthetik, ezen keresztül a magyarországi autógyárak kaphatnak fontos szerepet a kilábalásban.

A Coface szakértői egyúttal figyelmeztettek arra, hogy a befektetéseknél két, egymással ellentétes hatás feszülhet egymásnak. Egyrészről a vállalati befektetések várhatóan mérsékeltek maradnak, mivel a járvány miatt a gyártási kapacitások kihasználtsága csökkent és a vállalatok várhatóan szívesebben használják majd ki szabad kapacitásaikat további befektetések helyett. Ráadásul a bizonytalanság is a beruházások ellen szól. Másrészt viszont a gazdaságösztönző kormányzati lépések keretében várhatóan kedvező finanszírozást és egyéb kedvezményeket kaphatnak a vállalkozások, ez pedig a fejlesztések élénkülését eredményezheti.

Oszd meg!