Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Idén januárban akár 19 százalékkal olcsóbban vehettünk lakást, mint tavaly ilyenkor

Januárban az eladott fővárosi, kisvárosokban és községekben található lakások és családi házak átlagos négyzetméterára 2-19 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A megyei jogú városokban viszont 2 százalékkal nőtt az átlagos négyzetméterár.

Akik januárban váltak meg a lakóingatlanuktól, a fővárosban közvetlenül az eladás előtt átlagosan 690 ezer forintos négyzetméteráron hirdettek. Ez 2 százalékkal marad el az egy évvel korábbi, több mint 700 ezer forintos összegtől – derül ki az ingatlan.com közleményéből.

A kisebb városokban jóval komolyabb mértékben, 19 százalékkal 306 ezer forintra csökkent a négyzetméterár. A községekben 4 százalékkal 205 ezer forintra mérséklődtek az árak. A megyeszékhelyeken az átlagos négyzetméterárak 2 százalékkal 384 ezer forintra nőttek.

A KSH használtlakás-árindexe a 2020 harmadik negyedében 0,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Ez lényegében stagnálást jelent, de a második negyedévhez képest 5 százalékkal emelkedtek az árak. A KSH előzetes adatai alapján ebben az időszakban viszont a korábbinál több adásvétel történt olcsóbb lakásárakkal rendelkező településeken.

2021 elején az otthonteremtési programban több kedvezmény és támogatás is megjelent, de a forgalom leginkább a kisebb településeken élénkülhet. A nagyvárosok agglomerációs övezetei az alacsonyabb áraiknak köszönhetően eddig is népszerűek voltak, de a koronavírus utóhatásai – távmunka terjedése és a zöldebb környezet – miatt még felkapottabbak lehetnek.

Fotó: Nuno Alberto // Unsplash

Oszd meg!