Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Bűnügyi zár alatt lévő hotel vándorolt a Quaestortól Mészárosig, majd onnan Tiborczhoz

Bírósági kényszerintézkedés alatt álló mátraházi szállodát vett a Quaestor leánycégétől Mészáros Lőrinc, állami támogatást kapott a felújítására, majd túladott rajta: a vevő Tiborcz István érdekeltsége.

A Mátraházán található négycsillagos Lifestyle Hotel Mátra működtetését 2021 novembertől a BDPST Group vette át. Két osztrák síhotel után ez a harmadik olyan egység, amit Mészáros Lőrinc Hunguest Hotel szállodaláncától vásárol meg Orbán Viktor miniszterelnök veje, aki rövid időn belül szerzett ezek mellett egy négycsillagos spanyolországi szállodát és egy budapesti belvárosi szállót is.

A 24.hu azonban feltárta, hogy a mátraházi hotel, ami 820 millió forint állami támogatást kapott felújításra a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, évek óta bűnügyi zár alatt van. A szálloda ugyanis 2011-től 2015-ig a Quaestor érdekeltsége volt, de annak becsődölése után az ingatlanjait zár alá vette a rendőrség. A zárlatra azért volt szükség, hogy megakadályozza, hogy a brókercég anélkül adja el az értékes ingatlant, hogy a megkárosított kisbefektetőket kárpótolná.

Zárlat alatt cserélt gazdát – többször is

Az illetékes hatóságok az elmúlt hat évben többször is megerősítették, hogy a zárlat érvényben van – legutóbb idén júniusban -,

az épület először 2016-ban a Mészáros-féle Event Immóhoz került, majd többféle konstrukciót megjárt Mészáros köreiben, végül 2018-ban a milliárdos Hunguest-láncánál landolt.

A 24.hu próbált informálódni arról, hogy mitől lehet forgalomképes egy bűnügyi zár alatt lévő létesítmény, az Országos Rendőr-főkapitányság a Quaestor-ügy elhúzódását idézte. „A vádemelési javaslat megtételekor a kényszerintézkedés hatályban volt, azonban az ezt követő időszakban az azzal kapcsolatos rendelkezési jog kikerült a KR NNI Vagyon-visszaszerzési Hivatal hatásköre alól” – idézi a 24.-hu. A 2021-es bejegyzésben azért szerepelhet mégis a KR NNI illetékes hivatala, mert „a tulajdoni lapon az eredeti adatok mindaddig változatlanok maradnak – függetlenül attól, hogy ki folytatja az eljárást –, amíg azon valamely hatóság nem változtat”.

Az biztos, hogy a Quaestor-ügy egyhamar nem zárul le, mert a per annyira terjedelmes, hogy a Fővárosi Törvényszék számára is megjósolhatatlan, mikor lesz vége. Amikor elkezdődtek az üzemeltetőváltások, a károsultak az remélték, hogy az értékesítésből juthat nekik is, erre azonban nem került sor.

„Nem volt ügyeskedés”

A lap elérte Csík Zoltánt, aki több Mészáros-cégben is vezető tisztséget tölt be, és az Event Immo akkoriban állt a tulajdonában, amikor a hotel átkerült a céghez, ő azt mondta: „az ügyben semmilyen mutatvány sem volt, ahogy a házat sem a tetőtől kezdik el építeni, itt is lépésről lépésre az alapoktól végig kellett járni a törvényes eljárás minden lépését.”

Arra jutottak, az ingatlannak nem volt köze bűncselekményhez, mert az üzemeltető nem folyt bele az anyacég pénzügyeibe.

Arról, hogy mennyiért szerezték meg a hotelt, nem nyilatkozott.

Fotó: Tiborcz István // Bdpst Group

Oszd meg!