Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hosszú Katinka egy világrekordja többet ér, mint egy aranyérme

A nemzetközi úszószövetség többet költ a budapesti világbajnokság pénzdíjaira, mint két évvel ezelőtt, miközben a helyezésekért járó prémiumokon nem is emelt ahhoz képest, amennyit Kazanyban lehetett keresni 2015-ben. A megoldás, hogy a toronyugróknál immár a 13. és a 14. helyezett is kap pénzt, 500-500 dollárt. A többi versenyszámban a 8. helyezettig díjazzák a versenyzőket.

Az élsportban ritka, de a FINA nagyon előremutató a hozzáállásában: a női és férfi prémiumok között ugyanis nincs különbség a világbajnokságon.

A világkupa pénzdíjaihoz képest is kimelkedik, mennyit fizetnek egy világrekordért: Budapesten 30 ezer dollárt ér, ha a képernyőn a “WR” rövidítés is megjelenik valaki neve mellett, míg ugyanez a világkupa-sorozatban csak 10 ezer dollárt ér. Ami viszont még megdöbbentőbb, a FINA többet fizet egy világrekordért, mint egy aranyéremért (20 ezer dollár). Abból a szempontból nem meglepő a dolog, hogy az olimpia utáni évben a nagy ászok általában kihagyják a vb-t, ez a pénzdíj ugyanakkor erős motivációt jelenthet a klasszisoknak is.

Ez azt is jelenti, hogy ha Hosszú Katinka ma világrekorddal nyeri valamelyik számát, akkor bankot robbant: több mint 13 millió forintot fog keresni egyetlen aranyéremmel. Eddig 5,2 milliót tehetett zsebre (itt pedig azt nézheti meg, ahogy a Forbes gratulált neki!)

Oszd meg!