Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Holokauszt, börtönévek és az aranyifjú – egy fura család Trump mögött

Egy holokauszt-túlélő ács, aki megcsinálta az amerikai álmot, így indul a történetük – de kik azok a Kushnerek, akik Donald Trump elnökségével hirtelen amerikai legbefolyásosabb családjai közé emelkedtek? 

Jared Kushner, Donald Trump veje vagyonos család sarja. Akárcsak apósa, Kushner szülei, Charles és Sheryl is az ingatlanüzletben szerezték vagyonukat, ami fiaikéval – tehát Jaredével és Joshéval – együtt az amerikai Forbes becslése szerint összesen 1,8 milliárd dollárt tesz ki.

A család legfontosabb ingatlanbefektetései között megtalálható a New Yorkban, az Ötödik sugárúton, a 666-os szám alatt található 41 emeletes felhőkarcoló, amelyért 2006-ban rekordösszeget, 1,8 milliárd dollárt fizettek ki. Brooklynban pedig egy öt elemből álló épületkomplexumot birtokolnak. Ez korábban a Jehova Tanúi Egyház központjaként volt ismert, s amit azóta jelentősen átalakítottak. Jared médiaértekeltségét a New York Observert szintén 2006-ban vásárolta és öccsével együtt egyebek mellett egy egészségbiztosítással foglalkozó startupba, az Oscarba is befektettek.

Mint oly sok gazdag amerikai család sikertörténete, a Kushneréké is keményen dolgozó kisemberekkel veszi kezdetét, akik ráadásul a második világháború után emigráltak az Államokba. Jared nagyszülei, Joseph és Rae, a holokauszt túlélőiként Fehéroroszországból érkeztek a tengerentúlra. A nagypapa szakmája ács volt, így értelemszerűen építkezéseken kezdett el dolgozni, ám rátermettsége következtében egyre komolyabb szervezési/építési vezetői feladatokat bíztak rá.

Az édesapa a börtönt is megjárta 

Fia, Charles, megkedvelte az iparágat, de elhatározta, hogy ő másként vesz majd benne részt. A jogi egyetem elvégzése után előbb apja mellett dolgozott, majd 1985-ben önállósította magát és megalapította a Kushner Companies-t. Az elkövetkező 20 esztendőben lakásokat vásároltak és 2004-ben portfóliójukban már 25 ezret tartottak nyilván. Még ugyanebben az évben Charles-t adócsalásért, illegális kampánybefizetésekért és tanúk megvesztegetéséért két évre ítélték, a börtönből végül 14 hónap után szabadult.

kushner_trump

Trump mellett felesége, Melania, és előző házasságából született lánya: Ivanka, jobb szélen Jared Kushner, aki Ivanka mellett az elnök másik bizalmasa lehet

Jared 2008-ban vette át a családi cég vezetését: az ingatlanpiac ekkor volt a csúcson. Majd jött a válság, ami némiképp megtépázta a társaságot. Jared apja vállalkozásainak egy részét eladta, s – ahogy későbbi apósa Donald Trump – Manhattanben kezdte építeni saját birodalmát. Még 2007-ben vette meg a 666-os számon található felhőkarcolót az Ötödik sugárúton, amelyben ő is lakik. A média iránt is érdeklődik, 2006-ban megvásárolta a New York Observer című lapot.

Jared és Ivanka találkozását egy üzleti vacsorán barátok hozták össze, 2009-ben házasodtak, Trump egyik golfpályáján tartották az esküvőt, melyen Russel Crowe, Natalie Portman és Chelsea Clinton is a vendégek között volt. Ivanka Trump felvette a zsidó vallást, az ortodox család megtartja a szombatot, a szigorú vallási előírásokat, kóser konyhát visznek.

2011 után újabb fellendülés indult el az amerikai ingatlanpiacon A Kushner-család ma ismét több mint 20 ezer ingatlant birtokol, amelynek összterülete eléri az 1,2 millió négyzetmétert.

Jared Kushner és felesége, Ivanka, most Washingtonban vásárol új lakást. Három gyermekükkel New Yorkból a fővárosba kell költözniük, mert Donald Trump tanácsadói állást kínált vejének. Ez természetesen azzal jár, hogy Jared kiszáll majd üzleti vállalkozásaiból, akárcsak apósa.


Oszd meg!