Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ilyen, amikor Ivanka Trump befektet

Összesen öt olyan startup van, amiben a Trump család valamely tagja befektetett. Köztük van a Spring és a Kickstarter, és a Cadre is. De hogy kerül ide Demján Sándor?

 

Hová is tenné a pénzét egy celeb-milliárdos (most már megválasztott elnök) lánya, ha nem egy shopping appba? Persze a Spring ennél azért több, a kiskereskedőket köti össze a potenciális vevőkkel, és különleges akciókat is nyújt a számukra. Ivanka az első körben fektetett az ígéretes startupba, melynek központja az a Chicago, ahol apja elődje, a demokrata Barack Obama kezdte a politikai karrierjét.  2,3 millió dollárt fektettek a befektetők a cégbe, utoljára 2013-ban vontak be tőkét (azt nem tudni pontosan, Ivanka mennyit tett bele), tavaly viszont felvásároltak egy másik startupot, szóval olyan rosszul azért nem megy a Springnek. Ráadásul a vállalkozásban 3 éve a Snapchat is fantáziát látott, Evan Spiegel, az egyik legfiatalabb milliárdos a Forbes 400-as listájáról márpedig szereti a kreatív és előremutató dolgokat.

ivanka_trump

Ivanka Trump: nemcsak ingatlanból tudnak pénzt csinálni 

És ki vegye el egy amerikai ingatlanmilliárdos lányát, ha nem megy másik ingatlanmilliárdos fia? Persze hogy. Ivanka az új elnök legféltettebb kincse, és a Washington Post friss portréja szerint apja egyik legbefolyásosabb tanácsadója.

A férje pedig az a Jared Kushner, aki szintén a család nevét viselő ingatlanfejlesztő cég vezetője, a vállalatot még az apja indította. Jared ma nemcsak a Kushner Properties vezetője, hanem az Observer Media kiadóvállalat is az övé.

Emellett sikeresnek mondható befektető is, személyesen szállt be 2011-ben az azóta nagyra nőtt közösségi finanszírozó oldal, Kickstarter feltőkésítésébe. Első befektetése 2009-ben az azóta a Facebook által felvásárolt az eseményekre fókuszáló közösségimédia-ügynökség, a Hot Potato volt. A startupban összesen 1,4 millió dollár befektetés volt, a Facebook több mint 10 millióért vitte 2010-ben. Nem tudjuk ugyan, Kushner mennyit fektetett be, de ezek alapján szép summát keresett nem egészen egy év alatt az ügyleten. A harmadik cég, amiben fantáziát látott, lehet a legnagyobb dobása: a Cadre nevű ingatlanos startupba befektetett – az amúgy Trumpot támogató – Peter Thiel mellett Jack Ma, az Alibaba alapítója is. Jared mellett testvére Josh is ott van az invesztorok listáján, akárcsak az egykori Demján-céget, a TriGranitot felvásárló TPG vezetői. A vállalkozásba eddig összesen 69 millió dollárt fektettek be. A Cadre ingatlanfejlesztőknek segít befektetőt találni, tulajdonképpen egy nagyon drága online vásártér.

Nemcsak Ivanka oldaláról vannak befektetők a családban, a megválasztott elnök testvére, Robert angyalbefektetőként szállt be 2010-ben az iFollo nevű cégbe. A Utah-ban székelő startup egy celebspotting-ra alkalmas platformmal álmodott volna nagyot, de hiába fektetett be Amerika egy első számú valóságshow hőse, a projekt azóta földbe állt.

 

Képek forrása: Ivanka Trump Facebook 

Oszd meg!