Fotó: Andy Wang / Unsplash
Üzlet

Holografikus képek, rejtett érintőképernyők – ilyen funkciói lehetnek majd az Apple autóinak

Forbes
2021. január 19. 2 perc olvasás

Az Apple 2024-ben lépne piacra a saját fejlesztésű személyautójával. Arról, hogy milyen funkciói lehetnek az autónak az eddig benyújtott szabadalmak árulkodnak.

A Reuters értesülése szerint a múlt héten az Apple és a Hyundai úgy tervezték szerződést kötnek, hogy az Apple első autójának béta verzióját jövő évben legyártják az Egyesült Államokban. Bár a szabadalmak betekintést nyújtanak a végső funkciók megjelenésébe, nincs garancia arra, hogy minden szabadalmaztatott ötletből végtermék is lesz.

Íme a hat legutóbbi, megvalósításra váró Apple fejlesztés:

Holografikus képek a szélvédőn

Ebben a szabadalomban az Apple tervezői olyan rendszert írtak le, amely holografikus képeket készít, majd azt a szélvédőre vetíti olyan információkról, mint a jármű sebessége és helyzete, vagy éppen, hogy mi szól a rádióban.

Rejtett érintőképernyők

Az érintőképernyők rejtve lehetnek az üléseken, az ajtókon és az autó más felületein, a „Rejtett felhasználói interfészek” című szabadalom szerint. Ezek érintésre villannának fel és lépnének működésbe (Más kérdés, hogy a dizájn kedvéért hány olyan felhasználó lesz, aki nem fog megtalálni semmit emiatt a kocsiban.)

Megoldások tengeribetegségre

Azok számára, akik rosszul lesznek utazás közben az Apple egy VR rendszert kínálna, amely egy stabilizált tartalmat vetít előre az utasok számára. A fejlesztők szerint a rendszer elősegítheti a termelékenységet, mivel az utasok a járműben vezetve dolgozhatnak a laptopjaikon anélkül, hogy émelyegnének

Intelligens ablakszínező rendszer

Az Apple tervezői a sötétített ablakok okosvezérlésén is dolgoznak, ami különböző helyzetekben máshogy sötétítené vagy színezné a jármű ablakait.

Új figyelmeztetések a járművezetőknek

A szabadalom alapján az autó képes lesz figyelmeztetéseket adni a vezetőjének a forgalmi viszonyokról, például arról, hogy „egy mentőautó közeledik.”

Okosklíma

Az Apple járműveinek saját fejlesztésű klímaberendezése a szabadalmi leírás szerint képes lenne érzékelni a különböző éghajlati viszonyokat, az ablakok és a tetőablakok helyzetét, és az autóban utazók testhőmérsékletét, hogy ezek alapján beállítsa a megfelelő hőmérsékletet a járműben.

Borítókép: Andy Wang / Unsplash