Fotó: T-Systems // Facebook
Fotó: Fotó: T-Systems // Facebook
Üzlet

Hivatalos a gigaüzlet: Mészáros és Jászai informatikai cége felvásárolja a T-Systemset

Sándor Krisztián, újságíró
2019. július 09. 4 perc olvasás

A 4ig felvásárolja a T-Systems Magyarország részvényeit, de leválasztják a kis-és középvállalati értékesítési üzletágat.

2019. július 9-én felfüggesztik a Mészáros Lőrinc köréhez és Jászai Gellérthez köthető informatikai vállalat, a 4ig részvénykereskedését, tudtuk meg a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett közleményből. Az indoklás szerint olyan bejelentésre készülnek, amely jelentős mértékben befolyásolhatják az árfolyamot, ezért kérelmezték a felfüggesztést.

Nem a levegőbe beszéltek: 11 órakor közzétették, hogy a 4ig megvásárolja a T-Systemset.

A közlemény szerint:

 • A megállapodás alapján a 4ig Nyrt. a tranzakció zárásakor megvásárolja a T-Systems Magyarország részvényeit.
 • A tranzakció zárását megelőzően a T-Systems Magyarország kis-és középvállalati értékesítési üzletága leválasztásra kerül, és az nem képezi az ügylet tárgyát.
 • Az aláírt előzetes megállapodásban a felek megegyeztek a vételárban és a főbb feltételekben, azonban a tranzakció teljes feltételrendszere az előzetes megállapodást is ide értve a T-Systems Magyarország átvilágítása és a felek közötti további tárgyalások függvényében a végleges adásvételi szerződés aláírásával válik kötelező erejűvé.
 • A megállapodás alapján a felek a tranzakció zárását követően hosszú távú stratégiai együttműködési megállapodást kötnek, amelynek értelmében a T-Systems Magyarország továbbra is értékesíti a Magyar Telekom távközlési szolgáltatásait a nagyvállalati és a közszféra szegmensekben.
 • A 4ig Nyrt. emellett arra is jogot szerez, hogy a tranzakció zárását követő három évig, a megállapodás feltételei szerint Magyarországon használhassa a T-Systems márkanevet.
 • A tranzakció megvalósulása és zárása az átvilágítási folyamattól, a felek közötti tárgyalások alakulásától, a szerződéses feltételrendszer kialakításától, a jogi dokumentáció aláírásától, valamint a szükséges hatósági engedély(ek) megszerzésétől függ.
 • A tranzakció zárása 2019-ben várható.

A legérdekesebb része a közleménynek, hogy nem a teljes T-Systems kerül a 4ig-hez:

a Magyar Telekom leánycégének a nagyvállalati üzletágát viszik, a kkv-kkal foglalkozó üzletág nem tartozik az üzletbe.

A részükről ez logikus lépés: a zsíros vállalati és állami tendereket, megrendeléseket ez az üzletág realizálja.

Régóta forrt a levegő körülötte

Az elmúlt időszakban bőven volt mit írni az IT-cégről:

 • először is azt, hogy Jászai Gellért, a Mészáros Lőrinc tőzsdei birodalmának egyik legfontosabb embere önállósodik, és az Opus-Konzum irányítása helyett a 4ig felépítésére fog fókuszálni,

Távozik Mészáros Lőrinc tőzsdei birodalmának vezetője a Konzum és az Opus éléről

 • majd Jászai többségi, 40 százalék feletti részvényesi csomagot vásárolt a cégben,

Mészáros kulcsembere megszerezte a 4iG többségi részét, jelentős felvásárlásokra készülnek

 • bejelentették, hogy komoly felvásárlásokra készül a cég, például régóta a levegőben lógott a szóbeszéd, hogy megvásárolják a Magyar Telekom informatikai leánycégét, a T-Systemset,
 • egy hete pedig egy 19 milliárdos gigatendert nyert a BKV informatikai rendszereinek üzemeltetésére, egy konzorciumban a T-Systemsszel és a Sys IT Services Kft.-vel.

A 4iG nyerte a BKV 19 milliárdos tenderét – nem is akárkikkel

A 4ig részvényeinek felfüggesztését a BÉT közleménye szerint visszavonják, 12 óra kezdettel visszaáll a részvénykereskedés.