Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Csaba enikő, Hire a Hungarian

Hire a Hungarian: Csaba Enikő külföldi turistáknak kerít magyar barátokat Budapesten

Mennyivel izgalmasabb, ha egy idegen várost nem(csak) az útikönyv, hanem egy ott élő ismerős felvezetésével ismerünk meg? Hogy mennyivel, azt Csaba Enikő pontosan tudja, hisz néhány éve New Yorkban is megtapasztalta, milyen sokat ad egy ott élő ismerős segítsége. A tengerentúli tapasztalatok után másodmagával itthon céget alapított, ami ugyanezt az élményt adja az ide látogató külföldinek. Egy helyi barátot, aki mindenben segít.

Enikő volt már idegenvezető, rendezvényszervező az Operaházban, ügyfélkapcsolati menedzser reklámügynökségnél, de a legextrémebb munkáit New Yorknak köszönheti, ahol bicajos kutyasétáltatóként, nevelőként és papagájgondozóként is dolgozott. Majd miután megtanulta a várost magyarul, kiutazó magyaroknak tartott személyre szóló idegenvezetést. Akkor fogalmazódott meg benne, hogy ezt Budapesten is meg lehetne csinálni, így amikor egy év után elbúcsúzott a queens-i kutyáktól és a nyolc indiai papagájtól (akiknek természetesen volt személyiségük, indiai nevük és külön menüjük), 2012 nyarán összeállt egy szintén külföldről hazatérő ismerősével, és körülbelül egy nap alatt összerakták a Hire a Hungariant.

Személyek vannak és személyes igények

„Ez egy help agency, segítő szolgáltatást nyújtunk nemcsak külföldi turistáknak, hanem azoknak a külföldieknek is, akik hosszabb-rövidebb időre Magyarországra költöznek. Vannak csomagajánlataink a hivatali ügyintézéstől kezdve az oldalkocsis motoros túrától a lakásvásárlásig, tényleg bármiben tudunk segíteni.

Csaba Enikő / Fotók : Sebestyén László

Abban vagyunk erősek, hogy egyedi kéréseket, igényeket is figyelembe tudunk venni. Személyek vannak és személyes igények. Amerikában megerősödött bennem a semmi sem lehetetlen érzése, ami a nyitottság mellett nagyon kell ehhez a munkához” – magyarázza Enikő.

Segítettek már lakást vásárolni, berendezni, macskát örökbe fogadni, családfát kutatni, szerveztek már tokaji bortúrát amerikai borkereskedőknek, főzőtanfolyamot konzervgyárosoknak is, de sor hosszan folytatható.

„Az itt élő külföldi hölgyeknek szóló csomagjaink közül legjobban az „Art and Design” programunkat kedvelik. Ennek keretében valamilyen állandó vagy időszaki kiállítást nézünk meg, amit egy ebéddel, borkóstolóval kötünk össze. Ha lehet, még az ebédet is a kiállítás témájához igazítjuk. Népszerű program még a „Stylish Spirit”, ami gyakorlatilag egy stílustanácsadás, emellett akadnak olykor speciális ajánlataink. Ilyen a “Girls Night Out” csomagunk, amit az ügyfél igényeihez szoktunk igazítani. Nagyon rugalmasak vagyunk” – mondja Egyházi Viola, a Hire a Hungarian egyik szabadúszója.

Kézen foglak, én leszek itt a barátod

Enikő úgy látja, a turizmus nagyon sokat változott az elmúlt években és ebbe a Hire a Hungarian szépen bele tud simulni. Ma már ritkán utaznak utazási irodán keresztül az emberek. Ehelyett vesznek egy fapados jegyet, a zsebükbe tesznek egy Lonely Planetet, bérelnek egy Airbnb-t és maguknak szervezik meg a kiruccanást. „Ezekben az utazásokban az a legizgalmasabb amikor találkozol egy helyi arccal, aki megmutatja azt, amit egyik útikönyvben sem találnál meg, beleadva nem csak egy más szemléletet hanem a saját személyiségét is.

Ez a vonal nálunk is megvan, kiegészülve azzal, hogy sok ügyfelünk a tengerentúlról érkezik, eleve keveset tudnak Kelet-Európáról, és van bennük egy félelem az ismeretlen terep miatt. A Hire a Hungarian azt mondja: kézen foglak, én leszek itt a barátod, bármit kérdezhetsz és én bármit megmutatok neked” – teszi hozzá. Enikő alapítótársa időközben másba kezdett, ezért most egyedül tartja kézben a megkereséseket:

„Én szervezem az egészet, de több szabadúszóval is együttműködöm. Az is abszolút része ennek az egésznek, hogy csak olyanokkal dolgozom, akikről biztosan tudom, hogy az adott feladatra tökéletesek lesznek, legyen az egy sofőrködés vagy ügyvéd a lakásvásárlásnál.”

Utóbbi, vagyis a relocation szolgáltatás külön terület, amit már az elejétől kezdve csinálnak. Léteznek más relocation cégek is, de Enikő azt mondja, az egyedi igényeket ezek a nagyvállalatok nem tudják kiszolgálni. Nekik viszont éppen ez az erősségük. Ezt emeli ki Adorján Kata, a Prezi HR vezetője is: „Enikővel a Prezi korai időszakában kerültem kapcsolatba, amikor elkezdtünk külföldi munkavállalókat felvenni. Nekem nagyon szimpatikus volt a barátságos hangvételük és az, hogy nagyon nyitottak voltak a különböző igényekhez. A többi szolgáltató esetében ez gyakran hiányzott.” A lakásvásárlásnál a kereséstől a szerződéskötésig jelen vannak, de ennél jóval több, amit nyújtanak: segítenek abban is, hogy melyik kerületben mi az egyedi, hol milyen lehetőségek vannak. Vagyis abban, hogy az ügyfél otthonosan érezze magát Budapesten, átadják azt, amit csak egy helyi tudhat a városról.

Mindent meg lehet oldani

Az utóbbi időben családfa kutatásban is többször segítettek. A legemlékezetesebb eset az volt, amikor egy texas-i férfi kereste meg azzal, hogy segítsen megszervezni az utat feltételezett magyar származású rokonaihoz, és kísérje is el őt Szerbiába, majd Ukrajnába. „Több ügynökséggel felvettem a kapcsolatot Budapesten, de mindegyik azt válaszolta, hogy egy ilyen feladat kívül esik működési körükön. A keresés során találtam rá Enikőre és cégére, akinek a válaszából egyértelmű volt, pontosan megértette, hogy mit szeretnék. Az út végül egészen felülmúlta az elvárásainkat. Újra létre tudtuk hozni azokat a családi kapcsolatokat, amik a 60 évig tartó hidegháború bonyodalmai miatt elvesztek, rengeteg értéket teremtettünk az új kapcsolódáson keresztül itt és Kelet-Európában” – mondja erről a történet főszereplője, Craig Latimer. Enikő ezt így kommentálja: „Számomra ez egy igazi roadmovie volt. Megható volt látni, hogy azok a teljesen más anyagi körülmények között élő emberek milyen szeretettel várták a távoli, ismeretlen rokont.

A történet végül odáig gyűrűzött, hogy a férfi egy nagy adományt is adott a falunak, amiből utat építettek.”

Sikersztori, de Enikő nem is emlékszik olyan esetre, amikor bármelyik fél csalódott lett volna, pedig előfordultak már nagy kihívások. „Volt olyan, hogy egy brit hölgy vett egy lakást Budapesten és felkért bennünket a felújítás koordinálására, ami inkább egy csapatépítő tréning lett a magyar mesteremberek és az Angliában tartózkodó tulajdonos részvételével. Nem volt egyszerű meggyőzni a munkásokat, hogy a jól megszokott normáktól eltérjenek, például hogy igenis képesek 5 centis parketta szegély helyett 40 centiset készíteni, ha ez az igény. Végül felülkerekedtünk az „ezt így nem lehet megoldani” mentalitáson és az lett a vége, hogy mindenki örült, a lakás gyönyörű lett. Nekem mondjuk életem egyik leghosszabb öt hónapja volt” – mondja Enikő nevetve. A Hire a Hungarian kicsi befektetéssel indult, gyakorlatilag csak a weboldal jelentett költséget. Iroda nincs, csak laptopok és kávézók vannak, de nem is hiányzik, élvezik a munkával járó szabadságot. Áprilistól szeptemberig van egy erősebb időszak a turizmus területén, aztán a lakásvásárlással, albérletkereséssel kapcsolatos kérések jellemzőek. Bár sok ötlet van arra, hogyan lehetne tovább fejleszteni az egyelőre kis céget, Enikőnek fontos, hogy a személyesség, az érzés, hogy a Hire a Hungarian egy helyi barát, mindig fókuszban tudjon maradni.

 

Mehettem volna akárhova a világon, és úgy döntöttem, hogy ide szeretnék jönni, Magyarországot választottam.