Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Vakcina CDC // Unsplash

Hiába lobbiztak a gyógyszergyártók, Biden nagy lépést tett, hogy a szegény országok is elég vakcinához jussanak

Joe Biden amerikai elnök hónapok óta tartó kemény lobbiharcok után bejelentette, hogy az amerikai kormány mégis támogatja a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) kezdeményezését, hogy felfüggesszék a covidoltásokra vonatkozó szabadalmi jogokat, és így segítsék a fejlődő országok vakcinaellátását. 

A kezdeményezés – amelynek értelmében a világ bármely országa ideiglenesen figyelmen kívül hagyhatná a koronavírussal kapcsolatos egészségügyi termékek szabadalmi védettségét – mögött eredendően India és Dél-Afrika állt. Szerintük a jogok felfüggesztése segítené a covidoltások nagyobb volumenű előállítását, és a szegényebb országok vakcinaellátását.

A még októberben előterjesztett javaslathoz az elmúlt hónapokban közel hatvan további ország csatlakozott, de az ötlet egyebek mellett a gyógyszergyártók óriási ellenállásával találkozott, és nem támogatta a korábbi amerikai elnök, Donald Trump kormányzata, de az Egyesült Királyság és az Európai Unió sem.

Az amerikai Kereskedelmi Kamara, a USA gyógyászati kutatásokkal és gyártással foglalkozó szervezete (Pharmaceutical Research and Manufacturers of America), illetve más üzleti szervezetek úgy érveltek, hogy a kezdeményezést támogató országok nem tudják bizonyítani, hogy a lépés valóban segítené a fejlődő országok vakcinaellátását. 

Most viszont – a Reuters beszámolója szerint – Joe Biden beadta a derekát, döntését a WHO vezetője „monumentális pillanatnak” nevezte a covidjárvány elleni küzdelemben. Most már az amerikai kereskedelmi kamara vezetője is úgy fogalmazott, hogy „rendkívüli idők rendkívüli lépéseket követelnek”, és bár a WTO 164 tagországának még konszenzusra kell jutni a kérdésben, az nagyban felpörgetheti a covidoltások globális előállítását, és olcsóbb gyártását. 

A hírre több amerikai gyógyszergyártó részvénye eséssel reagált a tőzsdén: a Moderna és a Novavax árfolyama több százalékkal került lejjebb, a Pfizeré kisebb mértékben esett.

 

 
Oszd meg!