Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hiába a botrány, Mark Zuckerberg egyszerűen nem tud veszíteni

Az Instagram bejelentette új formátumát, a Facebook-részvények ára emelkedett. Mark Zuckerberg lassan ott lesz Amerika három leggazdagabb embere között – nem árt neki semmilyen botrány. 

A Facebook 1 milliárd dollárért vásárolta fel az Instagramot 2012-ben, amikor a fotómegosztó-platformnak még csak 30 millió felhasználója volt. Hála az Instagramnak, Mark Zuckerberg vagyona csak a tegnapi napon 1,7 milliárd dollárral nőtt, miután bejelentették, hogy elindítják az Instagram TV-t. A Facebook árfolyama 2,3%-kal emelkedett a bejelentésre a New York-i tőzsdén, 202 dolláron zárt a jegyzés tegnap.

A 2012-es tőzsdei bevezetés óta a Facebook árfolyama 428%-kal nőtt. A Forbes valósidejű listáján a Facebook alapítója jelenleg az 5. helyen áll 77 milliárdos becsült vagyonnal. Nem járt nagyon rosszul az Instagramot elindító Kevin Systrom sem, a 34 éves vállalkozó vagyonát 1,67 milliárd dollárra teszi a Forbes – ami azért teljesen más kategória, mint Zuckerberg.

Az Instagramot havonta 1 milliárd aktív júzer használja, fontos része a Facebook pár éve elindított új stratégiájának, amiben a videós tartalmakra fókuszálnak (a Facebook és az Instagram algoritmus is előrébb sorolja a videós tartalmakat) . A mostani bejelentéssel a Facebook nagy riválisa lett a Google által felvásárolt Youtube-nak és a Mark Zuckerberg ajánlatát visszadobó Snapchat-nek – utóbbi újításait az Instagram és a Facebook is figyeli, és másolja. Ilyen a 2016-ben bevezetett Instagram Stories, amiben rövid videókat lehet feltölteni, melyek 24 óra után törlődnek (maximum 60 másodperces videókat lehetett feltölteni eddig).

Minden idők legnagyobb közösségimédia-háborúja

Systrom tegnap San Franciscóban jelentette be az IGTV (Instagram TV) elindítását, ennek lényege, hogy mostantól hosszabb, akár egyórás videókat is feltölthetnek majd a felhasználók. A Youtube vloggereit (videóbloggereit) ezzel könnyen elcsábíthatja majd a Facebook.

A Cambridge Analytica botrány egyszerűen nem látszik az árfolyamon, Zuckerberg megint nagyot nyert, miközben kiderült, jóval több mint 50 millió júzer adatait adták ki “kutatási célra”. Mondhatnánk, ebből a szempontból olyan, mint egy másik milliárdos, Donald Trump: a botrány inkább használ neki, mint árt.

A Systromhoz hasonlóan 34 éves Zuckerberg továbbra is ott van a világ 10 leggazdagabbja között, ahol még mindig ő a legfiatalabb. Vagyonban egyre közeledik Warren Buffett befektetőhöz, nem lenne meglepő, ha meg is előzné hamarosan. Zuckerberg 2008-ben szerepelt először Forbes-listán, 1,5 milliárdos vagyonnal került fel Amerika legvagyonosabb üzletemberei közé. A top 5-ben négy amerikai van, és egyetlen európai, a Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) luxusipari konglomerátum tulajdonosa, Bernard Arnault.

Oszd meg!