Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hernádi Zsolt, a Mol vezére a horvát büntetőperről: Csak rosszkor voltam rossz helyen

Az ATV Húzós című műsorában járt Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója, a beszélgetést a Telex is szemlézte. Az adásban többek közt kitértek Hernádi horvát büntetőperére, kétéves börtönbüntetésére és arra is, hogyan tud együtt élni azzal, hogy nem mehet külföldre.

Elmondása szerint Hernádi, amikor az ügy kirobbant, a horvát vádemelést derült égből villámcsapásként élte meg. Eleinte azt hitte, félreértés történt, de rövidesen egyértelmű vált számára, hogy komoly lesz az ügy.

Hernádi úgy elevenítette fel a horvát belpolitikai helyzetet, hogy mikor a korábban megbukott kormányfő, Ivo Sanader bejelentette, reaktiválja magát, összeültek a „szolgálatok”, hogy összefogjanak a visszatérése ellen. Ehhez kreálták az ügyet, melynek alapja a horvát nemzeti olajtársaság, az INA többkörös, Mol általi közel 50 százalékos felvásárlása volt a 2000-es években, és hogy egyben irányítást is szerzett a cégvezetésben Sanader miniszterelnöksége idején.

„Mi csak az egyik láncszem voltunk, abból indultak ki, hogy akkora nyomás lesz ellenem a Molban, hogy kötünk egy vádalkut, ez a régi Visinszkij-eljárás”

– mondta Hernádi, aki szerint a lényeg az volt, hogy a tettes vagy valaki más vádalku keretében tegyen beismerő vallomást. Így jött képbe Robert Ježić, a börtönben ült horvát oligarcha, akit kihozott az ügyvéd, majd vallomására felépült az egész ügy.

Fentebbi kijelentésével Hernádi Andrej Januarjevics Visinszkijre utalt: a lengyel származású szovjet kommunista jogász, a sztálini politikai tisztogatások egyik főszereplője 1931-től volt a Szovjetunió főügyésze, a sztálini politikai tisztogatások egyik főszereplője. Elmélete szerint a bizonyítékok királynője a vádlott beismerő vallomása, még akkor is, ha egy vád minden logikát cáfol.

Hernádi azt is felelevenítette, hogy Horvátország Genfben is beperelte a Molt, de az előbbi minden pontban vesztett, Ježićet megbízhatatlan tanúnak mondta ki a bíróság, a hároméves eljárás pedig 30 millió dollárjába került Horvátországnak. Igen ám, csakhogy a perveszteség ellenére Horvátország továbbvitte a saját büntetőügyét. Mint ismeretes, ebben ítélték el végül októberben Hernádit jogerősen 2 év letöltendő börtönbüntetésre. A perhez Hernádi hozzáfűzte: mint jogállamnak, Horvátországnak megvannak a megfelelő intézményei, tartanak választásokat, de a horvát jogrendszer az uniós lista alján van.

Ami a szabad mozgást illeti: Hernádi ellen nemzetközi körözés fut, azóta gyakorlatilag nem tud utazni. Elmondása szerint ezzel úgy lehet együtt élni, ha kiirtja a fejéből a gondolatot, ha úgy beszél erről, mintha csak egy barátjával, „egy harmadik féllel történt volna meg.”

„Igen, ez hátrány, nem tudok elmenni tárgyalni, bárki beüti a netre, hogy »Mol« és »Hernádi«, kijön ez az ügy, de ahol én dolgozom, tudják, hogy csak rosszkor voltam rossz helyen”

– teszi hozzá.

A több mint 10 éves ügy története

A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség 2013-ban emelt vádat a Mol-vezér ellen, miután arra jutott, hogy a Mol azért vehette át 2009-ben a horvát INA energiacég felett az irányítást, mert Hernádi lefizette Ivo Sanader miniszterelnököt. A magyar Központi Nyomozó Főügyészség 2011-ben nyomozást rendelt el, és megállapította, hogy nem valósult meg bűncselekmény, ezért a nyomozást megszüntette. A magyar bíróság 2013-ban megtagadta az európai elfogadóparancs végrehajtását, mert úgy vélte, azt ugyanabban az ügyben adták ki, ami miatt korábban már a magyar ügyészség is vizsgálódott.

A Mol-vezért már 2019-ben is elítélték Horvátországban, ám ekkor fellebbezett az ítélet ellen. A bíróság ezután elutasította a két vádlott, Sanader és Hernádi fellebbezését, és helybenhagyta a korábbi ítéletet, melynek értelmében a volt horvát kormányfőre 10 millió euró kenőpénz elfogadása miatt hat, Hernádira pedig vesztegetés miatt két év letöltendő börtön vár. Az ítélet jogerős.

Hernádit várhatóan most sem fogják kiadni Horvátországnak: a Hernádi-ügyről és hogy mi történhet vele a horvátországi ítélet után, a Forbes.hu nemrég nemzetközi jogászt is megkérdezett.

Hernádi Zsolt vagyona legutóbbi becslésünk szerint 28,7 milliárd forint, ezzel ő a 48. leggazdagabb magyar.

Címlapkép: Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója. Fotó: Forbes archív // Orbital Strangers

Oszd meg!