Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hernádi beszállt a legnagyobb budapesti ingatlanfejlesztésbe, ahol a Mol is tornyot épít

Nagy ingatlanüzletek húzták a magyar cégpiacot a koronavírus által érintett tavaly évben. Aktivizálták magukat a magyar milliárdosok is: a Mol-vezér beszállt a Kopaszi-projektbe, ahol az új városnegyed kellős közepén a Mol épít magának impozáns központot. 

Az Allen & Overy 2020. negyedik negyedévi M&A Insights jelentése szerint a tranzakciók száma a Covid-19 világjárvány miatt globálisan csökkent, amelynek hatását enyhítette az év második felében tapasztalható fellendülés. Az ügyletek értéke 8, míg volumene 9 százalékkal esett vissza 2020-ban.

Vakcina már van, de 2021 még instabil év lehet 

„2020 markánsan két részre osztható az ügyletkötések szempontjából. Az év első felére világszinten jellemző megtorpanást a nyár végétől viszonylag lendületes kilábalás követte. A kilátások pozitívabbak most, mivel már a belátható jövőben számíthatunk a védőoltások hatására, és az amerikai elnökválasztás keltette feszültségen is túl vagyunk, ami kiszámíthatóbbá teszi a piacot a befektetők számára. Az év során tapasztalt gazdasági megrázkódtatások miatt azonban 2021-ben is instabil lehet a piac, ami az előttünk álló hónapokban is próbára teszi majd a befektetők türelmét” – értékelt David Broadley, az Allen & Overy globális vállalati divíziójának társvezetője.

A világjárvány miatt a globális piacon 2020-ban nem jöttek létre olyan megaügyletek, amelyek az előző évet jellemezték. Európában a tranzakciók összértéke meghaladta az 1 ezer milliárd dollárt, ezen belül Közép-Kelet-Európában közel 14,5 milliárd dollár értékű tranzakció valósult meg. Ebből jelentős részt képvisel a Goodman ingatlanportfóliójának eladása megközelítőleg1 milliárd euró vételárért, valamint az Aegon értékesítése 830 millió euróért, mindkét tranzakció több országot is érintett a közép-kelet-európai piacon.

Néhány nagy üzlet húzta fel a magyar piacot: kizárólag magyar kézben van immár az egyik legnagyobb budai ingatlanfejlesztés is

Magyarország duplázott 2020-ban, a megvalósult M&A tranzakciók összértéke 1,13 milliárd dollár értéket tett ki, ami több mint kétszerese a 2019-es közel 530 millió dollár tranzakciós összértéknek. Ez a jelentős növekedés néhány olyan nagy ügyletnek köszönhető, mint a Goodman és az Aegon értékesítések.

Az egyik nagy üzlet a katari Constellation-csoport kiszállója volt a Kopaszi Gát Kft-ből. Ez a cég viszi az egyik legnagyobb komplex ingatlanfejlesztést Budapesten: ahogy ez a nevéből is sejthető ez a Kopaszi-gáton zajló fejlesztés, melynek része a Mol új kampusza is a maga 120 méteres toronyépületével. 

A Mol új toronyháza a Kopaszi-gáton

A Mol új toronyháza a Kopaszi-gáton

 

A cég eddig a katariak mellett Garancsi István újdonsült kaszinómágnás futballklub-tulajdonos és a Market építőipari csoportot megalapító Scheer Sándor érdekeltségébe tartozott, a Constellation 26 százalékos üzletrészére Hernádi Zsolt Mol-vezér jelentkezett be és szerezte végül azt meg. A Telex úgy tudja, a koronavírus-járvány miatti bizonytalanságok miatt döntöttek a katariak a kiszálló mellett, akiknek a volt Balettintézet épületén keresztül maradt még magyar érdekeltésége (az Andrássy úti épületet felújítják és szálloda lesz majd belőle). 

Garancsi és Hernádi régi üzlettársak, az egykor diplomataingatlanok kezelésére alakult CD Hungary cégcsoportban együtt tulajdonosok, itt Csányi Sándor Mol-alelnök is érdekelt, egy balatoni szálloda projektjük nemrég került sínre, tetemes állami támogatással együtt. 

Csányi-Garancsi-Hernádi: sínen a tihanyi luxushotel, elindulhat a nagyberuházás

A Mol kivásárolta a Kopaszi-gát fejlesztési területének egy részét, itt épül fel új központja, a 120 méteres toronynak nagyjából a felénél járnak, a környékről egyre több pontról látható már az épület. A kivetelező a szintén Garancsi és Scheer érdekeltségébe tartozó Market. 

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

Garancsi, Hernádi és Scheer is szerepelt a Forbes legfrissebb milliárdos listáján. Garancsi és Scheer egy másik nagy ingatlanos tranzakcióban is érintett, ahogy arról a Forbes nemrég írt, gazdát cserélt a Radetzky-laktanya is

Nincs nagy verseny a régióban

A Közép-Kelet-Európában megvalósult ügyletek egy részét a kevésbé kompetitív tranzakciós feltételek jellemezték. A tranzakciók mindössze 33 százaléka zajlott aukciós (pályázati) eljárás keretében, és egyetlen ügylet esetében sem volt éles a verseny. A közép-kelet-európai ügyletek 53 százalékát kötötték csupán szigorú zárási feltételekhez, míg Nyugat-Európában ez az arány 77% volt. Itt az ügyletek mindössze 21 százalékánál volt szükség árkorrekcióra, szemben a nyugat-európai 46 százalékkal.


„2020-ban visszaesett a közép-kelet-európai M&A aktivitás, de nem szűnt meg teljesen. Némi óvatossággal, de azért kötöttek stratégiai ügyleteket és végrehajtottak magántőke-befektetéseket, a távközlési és az IT-szektorral az élen, de a biztosítási, ingatlanpiaci és pénzügyi szolgáltató szektor is adott nekünk munkát” – hangsúlyozta Sahin-Tóth Balázs, az Allen & Overy Budapest vezető ügyvédje. 

Technológia és telekom: felrobbant a piac

Globális szinten eléggé vegyes képet mutatnak az egyes iparágak. Egyes szektorok aktivitása élénkül a világjárvány miatt, máshol markáns visszaesés tapasztalható. Ügyletérték és ügyletszám alapján is a távközlési, technológiai és médiaszektor (TMT) vezet, ahol a tranzakciók összértéke 27 százalékkal növekedett 2020 negyedik negyedévében 2019 azonos időszakához képest. A fogyasztási cikkek ágazata és a kiskereskedelmi szektor is kedvező képet mutat, ahol a tranzakciók összértéke 2020 negyedik negyedévében 31 százalékkal haladta meg a 2019 negyedik negyedévi értéket. Az élettudományok terén mutatkozott a legjelentősebb visszaesés, 53 százalékkal esett vissza a tranzakciók összértéke 2020 negyedik negyedévében 2019 azonos időszakával összehasonlítva. Nem meglepő, hogy az ingatlanpiac is szenved a világjárvány miatt, ahol a tranzakciók összértéke a negyedik negyedévben 27 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának értékétől.

Oszd meg!