Fotó: Fotó: Niels Steeman // Unsplash
Üzlet

Harmincasok és a pénzügyek: mindenki saját lakást szeretne, de negyedük egyáltalán nem tud félretenni

Forbes
2020. szeptember 08. 3 perc olvasás

A harmincasoknak kiemelten fontos, hogy legyen megtakarításuk, de ez rendszeresen csak 23 százalékuknak sikerül. Négyből egy egyáltalán nem tud félretenni.

Az Unicredit Bank és a Scale Research reprezentatív kutatása szerint a 30 és a 39 év közöttiek saját bevallásuk szerint kivétel nélkül mind igyekeznek megtakarítani, és negyvenes éveire megalapozni az anyagi biztonságot, áll a bank sajtóközleményében.

Ennek ellenére csak 23 százalékuk tud rendszeresen félretenni, egyharmaduk csak esetenként tartalékol, és egynegyedüknek egyáltalán nincsenek megtakarításai.

A megtakarítással bírók fele a havi jövedelméből 30 ezer forint alatti összeget tud rendszeresen félretenni. Egymillió forint alatt csak vésztartalékként tekintenek félretett pénzükre, a valós megtakarítás szerintük egymillió felett kezdődik.

Magasabb a rendszeres megtakarítás aránya a férfiak, a diplomások, valamint a már családos, saját otthonnal bíró harmincasok körében. A megkérdezettek legtöbbje biztonsági tartalékként, lakásfelújításra, vagy a gyerekei számára gyűjt. Hitelfelvétel terén tudatosak, a fogyasztói vagy élvezeti cikkekre és az utazásra felvehetőeket kerülik, inkább autó vagy lakásvásárláskor nyúlnak hozzá.

Saját lakás a cél

A harmincasok 57 százaléka saját ingatlanban él. Az arányuk magasabb a házas, gyerekes, teljes állásban dolgozó, szellemi munkát végző, diplomások körében.

A saját ingatlannal nem rendelkezők közül tízből kilencen vágynak saját lakásra. A generáció 14 százaléka, jellemzően vezető beosztásban dolgozó, nem ingatlanbefektetéssel rendelkező férfiak érvelnek a saját ingatlan ellen. Szerintük röghöz köti a tőkéjüket, és akadályozza az esetleges külföldi munkavállalást.

A saját ingatlan mellett a legnépszerűbb befektetési formák a különböző nyugdíj-előtakarékossági megoldások, részvények, állampapírok és befektetési alapok.

Az online banking jöhet, pénzügyi tanács nem

A megkérdezettek a bankok különböző applikációit és az online bankolást innovatív megoldásnak tartják és szívesen használják. A legnépszerűbb eszközként a Paypal-fizetést említik, amit jelentősen lemaradva követ a Bitcoin, a Simple és a Revolut. A kriptovalutákkal szemben azonban bizalmatlanok.

A korosztály körében fintech megoldások ismertsége változó, de úgy gondolják, mindenképp el kell sajátítaniuk a velük kapcsolatos tudást. Meggyőződésük, hogy a globális trendek miatt 10-15 év múlva szerves részét képezik majd a pénzügyi rendszereknek.

A harmincas generáció párjától, házastársától kér jellemzően tanácsot, a legtöbbjük a  független pénzügyi vagy banki szakértőket is megbízhatónak tartja, de 29 százalékuk senkitől nem fogad el tanácsokat a pénzügyi döntéseihez.

Fotó: Niels Steeman // Unsplash