Tierra Mallorca / Unsplash
Fotó: Kép: Tierra Mallorca / Unsplash
Üzlet

Hány gyereket vállalnának be a CSOK-ra hajtók és kik igényelnének lakáshitelt?

Forbes
2020. november 12. 3 perc olvasás

A lakáshitel felvételét tervezők közel 70 százalékának még nincs hitele, 30 százalékuk viszont jelenleg is törleszt valamilyen kölcsönt. A babaváró kölcsön iránt érdeklődők jelenleg átlagosan egy gyermeket nevelnek, és a jövőben további egy gyermek vállalását tervezik többek között ezek is kiderülnek az ingatlan.com szolgáltatása, a Hitelintéző adataiból.

Bár még mindig bizonytalanságot okoz a lakáspiacon és a lakáshitelpiacon a koronavírus-járvány, szeptemberben kiugró, több mint 90 milliárd forint volt az új lakáshitelek szerződéses összege. Ez részben az év korábbi hónapjairól elhalasztott hitelfelvételekkel magyarázható. Az október és az év hátralévő hónapjaiban kicsit lankadhat a hitelpiaci lendület, mivel az állami lakástámogatási rendszer újabb elemekkel bővült, az érintettek egy része pedig még vár az új támogatások rajtjára.

Többnyire a harmincasok igényelik

Az ingatlan.com és a cégcsoporthoz tartozó money.hu Hitelintéző kitöltőinek száma idén november elejéig 27 ezernél járt. Az adatokból jól kirajzolódik, hogy továbbra is sokan terveznek lakásvásárlást lakáshitel segítségével.

A Hitelintézőt kitöltők átlagéletkora 36 év, az állami lakástámogatási rendszer (CSOK) keretében elérhető konstrukciók iránt érdeklődők viszont fiatalabbak, átlagéletkoruk 34 év.

A többség, a hitelintézős felhasználók 70 százaléka alkalmazotti fizetésből él, és mindössze kevesebb mint 9 százalékuk vágna bele egyéni vállalkozóként lakáshitellel az ingatlanvásárlásba.

A válaszok alapján 69 százalékuk jelenleg nem törleszt semmilyen hitelt. Több mint 30 százalékuknak viszont van kölcsöne, elsősorban személyi hitelük. A gyermekvállalás ösztönzésére kitalált, tavaly nyár óta elérhető – államilag támogatott babaváró kölcsön iránt érdeklődők a Hitelintéző adatai szerint átlagosan egy gyermeket nevelnek jelenleg, és a jövőben további egy gyermek vállalását tervezik.

Fontos, hogy ne feszüljön túl a családi büdzsé

„A hitelfelvétel előtt nagyon fontos tisztázni, hogy az érintettek rendelkeznek-e hosszú távon megfelelő jövedelemmel, csak ebben az esetben szabad belevágni az igénylésbe. Figyelni kell az úgynevezett adósságfék-szabályra is, azaz a jövedelemarányos törlesztési mutatóra (jtm)” – mondta Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője a forbes.hu-nak eljuttatott közleményben.

A jtm értéke a forintalapú, legalább 10 évig fix törlesztést garantáló, így

kiszámítható havi kiadással fizethető lakáshitelek esetében 50 százalék, 500 ezer forint nettó jövedelem felett pedig 60 százalék.

Ez azt jelenti, hogy a nettó jövedelem maximum ekkora aránya fordítható a hiteltörlesztésre. A szakemberek szerint a teljes jövedelemnek a 30 százalékáig érdemes eladósodni, hogy maradjon mozgástér. A havi nettó jövedelem 50 százalékáig történő eladósodás ugyanis kockázatos lehet egy-egy háztartásnál. „Lényeges, hogy ezek a limitek a jtm-re vonatkozó szabályozásban szerepelnek, a bankok a saját belső hitelbírálati szabályaiknak megfelelően ennél szigorúbb feltételeket támaszthatnak. A koronavírus-járvány miatt pedig több bank is így döntött” – ette hozzá Németh-Simkó Judit

Kép: Tierra Mallorca / Unsplash