Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hamar kifizetődhet a kezdeti rázós időszak – Mennyit keres egy ingatlanközvetítő?

Virágzik a hazai ingatlanpiac, ezzel együtt pedig az ingatlanközvetítői szakma is. Milyen végzettség, készségek kellenek hozzá és mennyit lehet vele keresni? A Duna House 1000 fős mintán vizsgálta a szakma jellegzetességeit.

A Duna House felmérése alapján a legtöbb ingatlanközvetítő más szakmából érkezik a piacra, 63 százalék középfokú végzettséggel rendelkezik, 15 százalék egyetemet, 22 százalék pedig főiskolát végett. A szakmai továbbképzés az ingatlanközvetítő hálózatoknál folyamatos, így részterületekre való specializálódás és a legújabb technológiák elsajátítása is lehetséges a karrier előrehaladtával.

Alapfeltétel az értékesítési attitűd, egy-egy idegennyelv ismerete pedig plusz bevételi lehetőségeket biztosít a külföldi vásárlók egyre bővülő csoportja miatt.

Ingatlanközvetítői „iskola” külön nincs, ahhoz, hogy valaki a szakmában dolgozzon, OKJ-s szakképesítés szükséges, áll a Duna House sajtóközleményében.

Mennyit lehet keresni?

A szakmában dolgozók jellemzően jutalékos rendszerben kapják juttatásukat, így nehéz átlagos havi jövedelmet meghatározni. A Duna House statisztikái alapján a szakmában töltött idővel arányosan emelkednek a havi átlagfizetések. Varga Anikó, a Duna House értékesítési igazgatója szerint

a legkritikusabb időszak az első három hónap, a jutalékos rendszer sajátosságai és az első tapasztalatok erősen szelektálják a szakmába belépőket.

A kezdők tehát jellemzően keveset keresnek, de egy éven belül 200–300 ezer forintos nettó bevételt érhetnek el. Néhány éves tapasztalat után az ingatlanközvetítők már magasan az átlagbérek fölött keresnek, jellemzően 400 és 600 ezer forint közötti fizetést visznek haza, a legjobban keresők között pedig nem ritka a többmilliós nagyságrendű juttatás egy-egy sikeresebb hónapban.

A felmérésben a Duna House ingatlanközvetítői vettek részt. A legfiatalabb dolgozó alig múlt húszéves, a legidősebb aktív értékesítő pedig a 74. életévébe lépett már. A szakma átlagéletkora 44 év, a válaszolók 60 százaléka volt nő. Benedikt Károly, a cég PR és elemzési vezetője elmondása szerint a magyar piacon körülbelül 4–5 ezer ingatlanközvetítő dolgozik.

Borítókép: Matt Jones / Unsplash

Oszd meg!