Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

A Szputnyik V vakcinával oltanak a Semmelweis Egyetemen.

Hamarosan érkezik az újabb egydózisú vakcina

Oroszország bejelentette, hogy hamarosan engedélyezhetik a Szputnyik Light névre keresztelt, egydózisú koronavírus elleni vakcinát. 

A Reuters beszámolója szerint Denis Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter bejelentette, hogy májusban az országban engedélyt kaphat az egydózisú Szputnyi Light vakcina – és ebből a gyártási kapacitásuk év végéig elérheti a havi 30 millió dózist. 

A bejelentés azt követően hangzott el, hogy Vlagyimir Putyin felhívást intézett a lakossághoz, vegyék fel az oltást. A 150 milliós Oroszország őszre szeretné elérni a nyájimmunitáshoz szükséges átoltottsági szintet. 

A kétdózisú Szputnyik V oltóanyagból már a világ több mint 70 országa rendelt és több EU-s tagállam is venne belőle, egyelőre a megfelelő hatósági engedélyekre várnak. 

Merkely Béla megkapja a Sputnik V vakcinát. Fotó: Semmelweis Egyetem

Merkely Béla megkapja a Szputnyik V vakcinát. Fotó: Semmelweis Egyetem / 2021. febuár

Az EU már használ egydózisú vakcinát

Az Európai Unió gyógyszerügynöksége (EMA) a leírás kiegészítésére kötelezte, de biztonságosnak nyilvánította a Janssen egydózisú vakcináját, így az EU-s oltási programban már van egydózisú oltóanyag. Ennek használatát az Astrazenecához hasonló esetek miatt egy időre felfüggesztették, de az EMA zöld jelzése után Franciaországban már el is kezdték alkalmazni.

Az oltóanyagból már szállított egy adagot a gyártó Magyarországra is, ebből több mint 4,3 milliót rendelt az EU-s beszerzés keretén belül a magyar kormány. 

 


Oszd meg!