Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A péti Nitrogénművek. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

Gyanúsítottként hallgatták ki a magyar milliárdost

Az érintettek nem nyilatkoznak, komoly hatósági eljárás zajlik a 110 milliárdos vagyon felett diszponáló műtrágyakirály ellen. 

A 24.hu több forrásból származó információi szerint hétfőn a nyíregyházi rendőrkapitányságon gyanúsítottként hallgatták ki Bige Lászlót, az ország 8. leggazdagabb vállalkozóját – vagyonát a Forbes tavaly 110 milliárd forintra becsülte.

A Bige Holding a lap kérdésére sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta az értesülést. Az ORFK egyelőre nem válaszolt.

A péti Nitrogénművek tulajdonosa, Bige László. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

A péti Nitrogénművek tulajdonosa, Bige László. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

A magyar műtrágyakirály vállalkozása körül tavaly kezdtek el csapkodni a villámok. A rendőrség és a katasztrófavédelem 2018 novemberében szokatlanul nagy erők bevonásával hajtott végre rajtaütést a Bige Holding szolnoki gyárában. Egy 300 fős egység majdnem egy teljes napon át kutatott a cég irodáiban. A hatóságok akkor azt állították, hogy hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és egyéb bűncselekmények okán indult az akció, Bige akkor azt mondta, túlzás volt a hatósági eljárás, szerinte csak vegzálni akarták, amihez már hozzászokott. 

Nagyszabású rendőri akció az egyik magyar top milliárdos gyárában

A 24.hu arról ír, hogy egyik forrásuk szerint a novemberi rajtaütéssel nem értek véget a hatósági akciók, azóta rendszeresen megjelennek a NAV emberei a szolnoki üzemben.

Bige Lászlót nem véletlenül hívják műtrágyakirálynak, a szolnoki üzem mellett övé a péti Nitrogénművek is, az ország egyik legnagyobb vegyi üzeme, a régió egyik legmodernebb műtrágyagyára. Az óriáscég nehéz helyzetbe került az elmúlt években, mert egy 100 milliárdot meghaladó fejlesztési projekt miatt megnőtt a cég kötelezettségállománya, a beruházást jórészt kötvénykibocsátásból finanszírozták. Ezzel párhuzamosan élesedett a verseny a műtraágyapiacon, az árak lejjebb mentek, ami miatt a Nitrogénművek nem tudta hozni azt az eredményességet, amit a beruházástól reméltek korábban. Bige ráadásul nem tudta megszerezni a KITE agrárintegrátort – ez igencsak fontos értékesítési csatorna lett volna a számára -, azt ellenlábasa, az OTP-vezér Csányi Sándor szerezte meg az orra elől.

 

Borítókép: A péti Nitrogénművek. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers 

Oszd meg!