rövid hír

Alapítványok mindenhol – a történelmi tokaji bortermelőből is kiszállt az állam

Forbes
2021. szeptember 24. 3 perc olvasás

Befejeződött a Grand Tokaj Zrt. tulajdonosváltása, ezzel megszűnt a magyar állam tulajdonosi szerepvállalása a Tokaji borvidéken és a teljes magyar bortermelésben is – írja a Grand Tokaj Zrt. a forbes.hu-nak eljuttatott közleményében. Az új tulajdonos a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány.

Az állami vagyonátcsoportosítás következő fejezeteként a Richter, a Rába, és értékes fővárosi Római parti ingatlanok után itt a legújabb: a Tokaji borvidék felemelkedéséért és borkultúrájának fejlesztéséért idén alapított Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány veszi át a Grand Tokaj Zrt. működését. A borászat versenypiaci alapokon folytatja tevékenységét, ugyanakkor korábbi régiós integrátori szerepét is megtartja.

„A Tokaji borvidék életében több mint 70 éve meghatározó szerepet betöltő, eddig állami tulajdonú társaság elkötelezett a régió megújításában, valamint a magyar bor külföldi presztízsének emelésében.

Az új működési struktúra pedig lehetőséget kínál arra, hogy a minőségi borok készítésének gyakorlatát az eddiginél szorosabban összekapcsolják az elméleti és gyakorlati képzéssel,

és tovább erősítsék a magyar borászatok szakember-utánpótlását is” mondta Szabó László, a Grand Tokaj Zrt. újonnan létrehozott Ügydöntő Felügyelő Bizottságának elnöke.

Goreczky Gergely, a Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatója. Fotó: Grand Tokaj Zrt.

A korábban Tokaj Kereskedőházként ismert szőlőalapanyag felvásárló, borkészítő és értékesítő társaság megújulása 2013-ban kezdődött el. 2016 óta

a Grand Tokaj a közel minden hazai kiskereskedelmi lánc polcain megtalálható, jelenleg 38 országba exportál. Éves szinten 5 millió palack bort készít és értékesít.

A Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítványt sárospataki székhellyel idén júniusban jegyezték be,

kuratóriumának elnöke Stumpf István korábbi alkotmánybíró, jelenleg a a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos. A kuratóriumban van például Sauska Keresztély és Wáberer György,

aki több mint 100 milliárd forintos vagyonával az egyik leggazdagabb magyar.

„A Grand Tokaj Zrt. tulajdonosi jogainak átvétele további értékes szinergiákat kínál az elméleti képzés és a gyakorlati termelés között. Mindez új lehetőséget nyújt a Tokaji borvidék fejlődésének támogatására, a tokaji bor presztízsének és szerepének megerősítése és a térség lakosságmegtartó erejének fokozására” – emelte ki Stumpf István.

Borítókép: Zan // Unsplash