Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Telenor Magyarország központja. Fotó: Telenor Group

Grafikai, fotós és pénzügyi startuppal zárt a Telenor startupprogramja

A Telenor Accelerate mindhárom nyertes csapata sikeresen teljesítette a program öt hónapos bootcamp-fázisát. A startupoknak rendezett Demo Dayen a Family Finances, a Photon és a Vimage bejelentették, hogy a nemzetközi piacokon szeretnének terjeszkedni.

Tavaly júliusban indult a másodszor Telenor Accelerate, amelyben három startup kapott lehetőséget a Telenor szakmai és anyagi támogatására. Az április 5-i Demo Day-en a kiválasztott vállalkozások először mutatták be projektjeiket a nyilvánosság előtt a hazai és nemzetközi piacra való belépés reményében – áll közleményükben.

Az egyik győztes csapat, a Family Finances tagjai elkészültek fintech alkalmazásuk működő prototípusával: ez lehetővé teszi a szülőknek, hogy digitális úton adjanak zsebpénzt a gyerekeiknek. Az appban tárolt összeget a gyerekek online fizetésre is használhatják, de akár kisebb-nagyobb részösszegeket is elkülöníthetnek, ha gyűjteni szeretnének valamire, például biciklivásárlásra. Az alkalmazás már elérhető tesztelőknek iOS-re és Androidra is. A programban chatalapú fizetési és pénztovábbítási megoldást is kifejlesztett, amivel a huszonéves generációt célozzák meg. A Family Finances az app egy olyan (white label) verzióját is kínálja bankok és távközlési cégek számára, amelyet a vállalatok saját márkájukra tudnak szabni.

A Photon csapatának tagjai egy újabb online fotós piactér helyett inkább egy olyan online ügynökséget hoztak létre, amely tehetséges fotósokat kapcsol össze potenciális ügyfelekkel. Jelenleg elsősorban a budapesti B2B fotópiacot célozzák meg szolgáltatásaikkal, mivel a vállalkozásoknak gyakrabban van szükségük profi fotósok munkájára a privát ügyfeleknél – akik egyébként szintén használhatják a weboldalt. Annak érdekében, hogy az oldalon kizárólag magas minőséget nyújtó fotográfusokat ajánljanak ki az ügyfeleknek, a Photon szakmai zsűrije csak a legjobban dolgozó fotósokat engedi a rendszerbe. Az ügyfeleknek pedig mindig csak azokat a fotósokat javasolják, akik korábbi munkáik alapján a leginkább megfelelőek az adott feladathoz. A tervek szerint 2018 harmadik negyedévében indulhat el a Photon weboldalának teljes, online fizetést és a fotósoknak saját profiloldalt is biztosító verziója.

A harmadik nyertes startup, a Vimage alapítói egy olyan alkalmazást fejlesztettek, amely lehetővé teszi, hogy külön célfelszerelés nélkül, egy okostelefonnal is egyszerűen készíthessünk cinemagráfokat, azaz kisebb, mozgó részleteket is tartalmazó állóképeket.

A tábortűzről sem tudod levenni a szemed, de ezért az appért fizetsz is

A program keretében a csapat a meglévő androidos verzió mellé iOS-es kiadást is készített. Az appot már már világszerte 500 ezer készülékre telepítették, egy átlagos napon pedig mintegy ötezer új felhasználó tölti le. Az app fizetős változatának (amelynek megvásárlásával a Vimage vízjele eltávolítható a kész cinemagráfból) értékesítéséből a cégnek már most is havi 4000 dolláros bevétele van. Bár a Vimage-et fejlesztő csapat pécsi, legtöbb felhasználójuk Oroszországból, Indiából és az Egyesült Államokból használja az appot.

A 2017 júliusában meghirdetett, második Telenor Accelerate programra összesen 110 digitális startup jelentkezett, amelyek közül a zsűri három győztest választott ki. A csapatok öthónapos intenzív felkészítésen – bootcampen,  workshopokon – vehettek részt, emellett a következő, a hazai befektetői piacon kiemelkedő szakmai mentorokkal dolgozhattak: Pistyur Veronika, Simó György, Oszkó Péter, Varga Zoltán, Várkonyi Balázs, Vinnai Balázs.

Oszd meg!