Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Paweł Czerwiński, Unsplash

Google: Megbírságoltok, pedig egy rakás pénzt hozunk nektek a konyhára

A dél-koreai hatóságok bekeményítettek az amerikai techóriással szemben, 52 milliárd forint értékű bírságot szabnak ki rá az Android testreszabott verzióinak blokkolása miatt. A Google most azzal vág vissza – anélkül, hogy tagadná a vádakat –, hogy rengeteg pénzt köszönhet neki a koreai gazdaság.

Kedden írtunk róla, hogy a Koreai Versenyhatóság (KFTC) szerint a Google olyan szerződéseket kötött különböző eszközgyártókkal, amelyekben visszaélt a piaci erőfölényével és korlátozta a versenyt a mobiloperációs-renszerek piacán.

A KFTC ezért 207 milliárd won, mintegy 52 milliárd forint bírságot szabott ki a cégre.

A Google azonnal jelezte, hogy fellebbez az ítélet ellen – amely minden idők kilencedik legnagyobb Dél-Koreában kiszabott bírságát akasztja a nyakába –, arra hivatkozva, hogy csak a felhasználói élményt próbálta javítani.

A Google szerint a jelenléte pénzesőt hoz Dél-Koreának

A Reuters mai híre alapján a Google az érvelésben ma még tovább ment, és már azt is felhozza maga mellett, hogy rengeteg pénzt köszönhet neki a koreai gazdaság.

Egy online eseményen a cég képviselői ismertették, hogy a Play Store-on keresztül 5,1 billió won (13 ezer milliárd forint), a keresőmotoron keresztül 4,2 billió won (10 ezer milliárd forint), a Google Docs és más alkalmazásaikon keresztül a koreai gazdaságban ömlő összeg pedig 2,5 billió won (6,3 ezer milliárd forint).

Emellett a Google állítja, további 10,5 billió wont (27 ezer milliárd forint) köszönhetnek neki a koreai cégek a gazdasági előnyök miatt, amelyet a cég jelenléte biztosít az országban.

Hogy a kétségkívül impozánsnak ható számokat, hogyan kapták meg a Google-nél, arról nem adtak tájékoztatást.

A Youtube is beszállt a licitbe

A Google tulajdonában lévő Youtube CEO-ja, Susan Wojcicki is megszólalt. Ő az anyacég kommunikációját folytatva arra emlékeztett, hogy a Youtube 1,5 billió wonnal járult hozzá 2020-ban a koreai GDP-hez, emellett pedig több mint 86 ezer teljesállású munkahelyet is köszönhet nekik a koreai nemzetgazdaság.

A feszültség a koreai politikai vezetés és a Google között augusztusban kezdett éleződni. Ekkor fogadta el Dél-Korea parlamentje a Telekommunikációs Üzleti Törvényt, amelyet a koreai sajtó anti-Google-törvénynek nevezett el.

Ez megtiltja a Google-höz hasonló nagy szolgáltatóknak, hogy a szoftverfejlesztőket kizárólag az ő fizetési rendszerük használatára kényszerítsék, ezzel pedig tulajdonképpen megakadályozva, hogy jutalékot akasszanak le a fejlesztők az alkalmazásokon belüli vásárlásokért.

Magyar céget díjazott a Google, megkérdeztük, mit tudnak, amit más nem

Borítókép: Paweł Czerwiński / Unsplash

Oszd meg!