Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Gigabírságot kap a Google, mert buherált az Androiddal

A dél-koreai trösztellenes szabályozó hatóság 207 milliárd wonra (52 milliárd forint) büntette a Google anyacégét, az Alphabetet, mert blokkolta Android operációs rendszerének testreszabott verzióit.

A Koreai Versenyhatóság (KFTC) keddi ítélete alapján a Google olyan szerződéseket kötött a készülékgyártókkal, amelyekben a cég visszaél a piaci erőfölényével, és ezzel korlátozza a versenyt a mobiloperációs-rendszerek piacán – írja a Reuters.

A Google közleményben tudatta, fellebbeznek az ítélet ellen, mondván, az figyelmen kívül hagyja, hogy a cég javította a felhasználói élményt. Dzs Szung-vuk, a KFTC elnöke szerint azonban a büntetésre szükség van ahhoz, hogy az országban meg tudják teremteni a tisztességes versenyhelyzetet a mobiloperációs-rendszerek és az alkalmazások piacán.

Dél-Koreában ez lehet a kilencedik legnagyobb bírság, amelyet a trösztellenes szabályozó hatóság valaha kiszabott.

A KFTC szerint a vállalat azzal, hogy nem engedélyezte Android operációs rendszerének testreszabását, és ezzel az úgynevezett Android forkok létrehozását, visszaélt a piaci helyzetével.

Fotó: James Yarema / Unsplash

A trösztellenes hivatal szerint a Google által az eszközök gyártóira kényszerített töredezettségellenes megállapodás (Anti-fragmentation Agreement, AFA) gátolja a versenyt és lassítja az újabb eszközök piacra jutását.

Dél-Korea nem először csap oda idén a Google-nek. A szöuli parlament szeptember elején egy olyan törvényt szavazott meg, ami alapjaiban rendítheti meg a Google és az Apple által üzemeltetett alkalmazás-áruházak fizetési rendszerét, és komoly csapás lehet a két cég bevételeire nézve.

A jogszabály alapján az alkalmazás-piacterek, mind például a Play Áruház és az App Store többé már nem köthetik magukhoz a fejlesztőket az alkalmazásokon belüli fizetések alkalmával.

Ázsiában máshol is megorroltak a Google-re. Hongkongban ugyanis annak ellenére adott ki felhasználói adatokat a hatóságoknak, hogy korábban azt ígérte, nem fog ilyet tenni.

Borítókép: The Pancake of Heaven / Wikimedia

Oszd meg!