Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Globális szinten a magyar foci: Csányi a FIFA alelnöke lesz

Pozsonyban zajlik az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) 42. kongresszusa. A közgyűlés egyhangúlag dr. Csányi Sándort választotta a FIFA alelnökévé.

A spanyol Angel Maria Villar 2017-es távozása után megüresedett az a FIFA-alelnöki tisztség, amelynek betöltésére az európai szövetség, az UEFA tagsága tehet javaslatot. Az 55 tagállam egyhangúlag a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) 2010-ben megválasztott elnökét, dr. Csányi Sándort kérte fel a pozíció betöltésére – írja a magyar szövetség a honlapján. Villar egyébként a spanyol szövetség első embereként nagyon befolyásos tagja volt az UEFA elnökségének, de tavaly egy korrupciós ügy miatt letartóztatták, ezután mondott le a nemzetközi szövetségekben betöltött pozícióiról.

Az eljárás alapján a jelölés után a FIFA jogosultsági eljárást indított, amely mindent rendben lévőnek talált – a leggazdagabb magyar – Csányi Sándor személyét illetően, így a nemzetközi szövetség nyári, moszkvai kongresszusán hivatalosan is kinevezheti a FIFA alelnökének a magyar sportvezetőt.

Megválasztása előtt Csányi Sándor így nyilatkozott az mlsz.hu-nak:

– Fontos, hogy a tendencia – mely szerint a nagyok még nagyobbá válhatnak, a kisebbek pedig aránytalanul lemaradnak klub- és válogatott szinten is –, megforduljon. Azért is dolgozni fogok, hogy a jó szabályozás eredményeként a fiatal játékosok több lehetőséghez jussanak, és hogy a szabadidős és a női futball erősödjön a világ minden táján.

Csányi Sándor az első olyan magyar, aki választás után szerezi meg ezt a befolyásos tisztséget (1972-ben megbízott UEFA vezetőként Barcs Sándor lett a világszövetség alelnöke automatikusan).

Borítókép: Forbes archív / The Orbital Strangers Project

Oszd meg!