Bence Balla-Schottner / Unsplash
Üzlet

Szinte az összes balatoni települést érinti a hamarosan induló óriásprojekt

Forbes
2022. január 06. 2 perc olvasás

Egy uniós, nyílt közbeszerzési eljárással az egész balatoni térség ivóvízellátását modernizálják. A gigaprojektnek csak a tervezése és az engedélyeztetése is több milliárd forintból fog megvalósulni a következő 2-3 évben.

Még május végén jelent meg az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben egy felhívás „Balaton térsége ivóvízellátás tervezése” címmel, a kiíró DRV Zrt. az egész balatoni térség vízmérlegének komplex javítására, pontosabban első lépésként annak megtervezésére keresett ajánlattevőt – írja a Portfolio.hu.

A kiírás alapján a Balaton körül olyan vízügyi fejlesztés valósul meg, ami Magyarország viszonylatában kiemelkedő, és kiterjed

„a Balaton térségének ivóvízellátásának modernizációjára, a Balaton vízmérlegének komplex javítására, mindezeket új vízbázisra és megújuló energiaforrásokra alapozva.”

A közbeszerzési műszaki leírás alapján a projekt szinte az összes balatoni, illetve néhány távolabb eső, mintegy 130 települést és 300 ezer ott lakót érint. A fejlesztés célja, Zala, Somogy, Veszprém és Fejér megye ivóvízbázisát bővítsék.

Emellett az is szempont, hogy a vízellátás üzemeltetési költsége alacsonyabb és egyben fenntartható legyen a jövőben. Az ivóvízkészletek növelése mellett az új források a zalai, és somogyi termőterületeknek is olcsó öntözővizet biztosítanának.

A fejlesztési program áttekintő térképe / Kép: DRV

A közbeszerzési eljárás decemberi bírálatából kiderült, hogy a két ajánlattevő közül a P&B AQUA Kutatási, Fejlesztési és Műszaki Tanácsadó Zrt. által vezetett konzorcium lett a nyertes, ők adták ugyanis a kisebb árajánlatot a tervezési, engedélyeztetési munkák elvégzésére, ami nettó 2,8 milliárd forint volt. A második pályázó közel 3,5 milliárd forintért vállalta volna az előkészítési munkákat.

A beruházás előkészítése a tervek szerint 2023-ig tart, a megvalósítást 2024 és 2027 között tervezik.

Borítókép: Bence Balla-Schottner / Unsplash