Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az RWE esseni központja. Fotó: RWE

Gigaberuházás az energetikában: az E.ON elhappolja az áramszektort az államtól

Megállapodást kötött az E.ON és az RWE, a két német óriáscég leosztja egymás között a feladatokat a magyar árampiacon, az ügy 2,1 millió fogyasztót érint.

Zajlik az élet a német energiaszektorban, a hétvégén több 10 milliárd eurós energetikai tranzakciót jelentett be a két vállalat, melynek hála az Elmű-Émász ügyfelei és hálózata az E.ON-hoz kerül.

Nem ez volt az első csavar: a két cég, az RWE és az E.ON már korábban is adtak vagy vettek át érdekeltségeket, valamint előbbi vállalat két éve még a globális működésén is kevert egy nagyot. Az Innogy létrehozásával egy olyan céget hoztak létre, mely a nem hagyományos erőművi áramtermeléshez köthető, az E.ON most ennek a háromnegyedét kebelezte be.

Az óriáscégek lepaktálásával az iparág feloszlásra került, az RWE Európa vezető áramtermelője lesz és minden eddigi E.ON és RWE megújuló érdekeltség hozzájuk kerül, miközben a hagyományos erőműveik is megmaradnak. Az E.ON feladata az értékesítés és az eloszlás lesz, vagyis ők juttatják és adják el az áramot.

De hogyan érinti ez a magyarokat?

A tranzakcióval az RWE-nek Magyarországon csak áramkereskedelmi és hálózati érdekeltségei maradtak, két fő érdekeltségük az Elmű és az ÉMÁSZ a dolgok jelenlegi állása szerint – ahogyan a G7 írja

átkerül az E.ON-hoz, ami így a 2,5 millió eddig áramfogyasztója mellé kap még 2,1 millió másikat.

A tízmilliárd eurós nagyságrendű tervvel – melynek véglegesítése még az igazgatói jóváhagyásra vár – a két vállalat a magyar állam bajszát húzogatja, mely a lakossági gázpiacot már sikeresen bekebelezte, de az áramszektorban kevésbé volt ennyire eredményes. Ha az egész pakk egy kézbe kerül, a kormány foghatja a fejét, mert az állami szerepvállalás növelése veszélybe kerül. 2016-ban a Népszabadság írta meg, hogy az állam a gázpiac után az árampiacon is nyomulna, az állam által létrehozott közműholding, az ENKSZ ennek első lépéseként felvásárolta a francia EDF Démászt (és vele 740 ezer ügyfelet vett át 2017 elején).

Az E.ON közleményében kifejtette, hogy először a RWE Innogyban meglévő 76,8 százalékos részesedést veszi át, a fennmaradó hányadra pedig négymilliárd eurós nyilvános felvásárlási ajánlatot tesz. A RWE így 17 százalékot kap az E.ON-ból, megkapva ezzel az E.ON és az Innogy megújuló-üzletágát és néhány, Magyarországot nem érintő eszközét.

Borítókép: az RWE esseni központja. Fotó: RWE Media Center

Oszd meg!