Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Gerőcs Péter

Gerőcs László a Repetával az ország matektanára lett, most online készít fel az érettségire

Bölcsésznek indult, de végül a matematika miatt lett az egész ország Gerőcs tanár ura a Repeta-matek című műsorával. Ötven tudományos cikket, szak- és tankönyvet írt, közel negyven évig volt az ELTE Trefort Gyakorlógimnáziumának vezető matematikatanára. Nyugdíjas éveit a pihenés helyett online videókurzusok gyártásával tölti, de a Korrepeta.hu a jövőben nem csak a számolásra tanítana.

„Gerőcs, magát oda nem fogják felvenni” – mondta az osztályfőnöke Gerőcs Lászlónak, amikor ő azzal állt elő, hogy magyar-történelem szakos tanár szeretne lenni. „Akkoriban, a hetvenes évek elején az orvosira és a bölcsészkarra volt a legnehezebb bekerülni. Mindenképp tanár szerettem volna lenni, ezért végül matek-fizika szakra felvételiztem” – mondja arról, hogy került a pályára, amiben végül kiteljesedett.

Később, már az ELTE Trefort Gyakorlógimnáziumának vezető matektanáraként látta, hogy a rendszerváltás után egyre több család szegényedik el. Nem engedhetik meg maguknak, hogy magántanárt fogadjanak, ha nem megy a gyereküknek a matek, a jó érettségi viszonyt útlevél egy erős egyetemi szakra, ami sokaknak a kitörést jelenthetné. Ezért írt egy levelet a Magyar Televízió kulturális osztályának, ahol

„behívtak egy beszélgetésre, felkarolták az ötletet, majd elindult a Repeta-matek műsor.”

A Repetával így már nem csak a trefortos diákokat készíthette fel az egyetemi felvételire, hanem minden magyar diákot, aki tévézett. A műsor 1995-től 2000-ig futott. 

Gerőcs László /Fotó: Gerőcs Péter

Gimnázium helyett saját építésű stúdió, tévé helyett online tér

Gerőcs tanár úr már a nyugdíj előtt azon gondolkodott, hogy negyvenévnyi tanítás és ötven megírt elméleti és gyakorló matematikakönyv után hogyan tudja még több diáknak átadni a tárgyat. 2019-ben, amikor nyugdíjba ment végül megszületett egy online videókurzus ötlete, amiben témakörről témakörre készít fel az érettségire közép és emelt szinten is. „Még sehol nem volt a járvány, amikor mi ezt kitaláltuk, de most még több diáknak jól jöhetnek ezek az anyagok. Pandémiától függetlenül mindig vannak olyan tanulók, akik hosszabb betegség, külföldi út vagy egyszerű hanyagság miatt lemaradnak az anyagból és érettségi előtt szükségük van plusz segítségre.”

Azt mondja, egy középiskolai matektanár legelső dolga az, hogy feloldja azokat a falakat, amik addig épültek a diákokban a tárggyal kapcsolatban. „A matematikán kívül a testnevelés az, amiben leginkább megéli a gyerek a saját korlátait. Az érzést, hogy csinálom, akarom, de mégsem megy. Ez egy nagyon-nagyon rossz élmény, és

ilyenkor apróbb, egyszerűbb feladatokkal kell sikerélményhez juttatni a diákokat, hogy aztán bátrabban merjenek gondolkodni.”

A videókat 2019 nyarán kezdték el felvenni a fiával, Gerőcs Péter íróval, esszéistával, aki dokumentumfilm készítéssel is foglalkozik, így a felszerelés már adott volt. Stúdiót a csopaki nyaralójuk padlására építettek. A huszonegy részből álló középszintű matek érettségire felkészítő sorozat 2020 januárjában került ki a Korrepeta.hu-ra, eddig körülbelül 380-an vásárolták meg a 20 ezer forintos kurzust. Az emelt szintű anyagok tavaly nyáron készültek el, és idéntől elérhetőek. Középszinten minden rész egy rövid elméleti bevezetővel kezdődik, hogy lefedjék az alapokat, utána jönnek a részletes feladatmegoldások. Emelt szinten már a nehezebb, komplexebb feladatokat magyarázza el a videókban.

Fotó: Gerőcs Péter

A 2020-ban alapított Korrepeta Bt. alatt futó Korrepeta.hu következő projektje a matek érettségi szóbeli részére való felkészítés és matematikai és tudománytörténeti érdekességek megosztása. Nézhetünk majd videót a Korrepetán a Fibonacci-számokról vagy arról, hogyan számoltak az ókorban. Később, ha megtalálja hozzá a megfelelő tanárokat, magyarból és történelemből készítene közép és emelt szinten is hasonló érettségi felkészítőket.

Oszd meg!