gerendai
Üzlet

Vízen álló bungalló-szállodát húzna fel a Lupa Strandon Gerendai Károly

Forbes
2021. július 23. 3 perc olvasás

Az üzletember a Klasszis Klub találkozóján mesélt arról, hogy egy különleges szállás- és egy új gasztróprojekttel bővítené portfólióját. Igaz, ezek még csak tervek.

A vízen álló bungalló-szállodát, amit Gerendai eddig csak a világ „extra helyein” látott, a Lupa Strandon hozná létre, ahol egyébként is érdekelt. A másik fejlesztés egy itthon még ismeretlen gasztróprojekt lenne, erről már tárgyalásokat is folytatnak – szemlézte a beszélgetést Privátbankár.

Ötletekből nincs hiány, forrásokból igen

A magára csak szállodafetisisztaként hivatkozó Gerendai ugyanakkor kiemelte, a tervek megvalósítása még bizonytalan. A vírus miatt egyelőre csak hitelei vannak, szeretne először a krízisből kilábalni.

Éppen ezért a cégcsoport bővítésében sem gondolkodik, jelenleg a veszteségeket próbálja helyrehozni.

Az üzletember az interjúban kitért arra is, hogy hajlik az oltások kötelezővé tételére, ugyanakkor szerinte a vendéglátás nem veszélyesebb ilyen szempontból, mint sok más iparág. Úgy látja, hogy a vendéglátásban még mindig nincs elég munkaerő és vendég. Utóbbi okát abban látja, hogy sokan még mindig félnek étterembe menni, és megnőtt az otthonfőzők száma is.

Gerendai Károly a Lupa Strandon – fotó: Sebestyén László

A covid óta óvatosabb

Gerendai májusban a forbes.hu-nak adott interjújában még úgy kalkulált, hogy nyáron elérik a korábbi forgalom 30-40 százalékát, jövőre pedig talán felzárkózhatnak az előző évekhez.

„Nem szeretek klasszikus pesszimista módon állni a dolgokhoz, mert az nem vezet semmire, ha csak nézed a köldöködet és jajongsz. De a másik oldalról azt látom, hogy ha túlzottan bizakodó valaki és nem készíti el a forgatókönyveket, hogy mi lesz, ha ez vagy az lesz, akkor pofára eshet” – mondta májusban.

Hozzátette, vállalkozásaihoz alapvetően érzelmi alapon közelít, de a koronavírus megjelenése óta megtanulta, hogy ez nem mindig szerencsés.

Gerendai: nyáron el fogjuk érni a korábbi forgalmak 30-40 százalékát, ősszel az 50-60 százalékát

Mi az a Lupa Strand?

Gerendai Károly Sziget Fesztivál-alapító és Lakatos Péter, a Videoton Holding társtulajdonosa körülbelül hat évvel ezelőtt kezdtek bele a Budapest határától néhány kilométerre található Lupa-tó fejlesztésébe. 2019-ig kiemelkedő eredménnyel zártak, árbevételük akkor 671 millió forint, a profit 12 millió forint volt.

A 2020-at már megérezte a cég, akkor 603 millió forintos bevétellel és 10 millió forintos veszteséggel zártak.

Az évek során milliárdokat költöttek rá, a kínálat és a színvonal ennek megfelelően messze a magyar piac átlaga fölött áll. Gerendai Károly a Lupa milliárdos homokozójáról korábban a forbes.hu-nak is mesélt.

Alapvetően strandot akarok csinálni és nem parkolót – Gerendai a Lupa milliárdos homokozójáról

Kiemelt kép: Sebestyén László