Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Rossz hírek érkeztek a Gazpromtól az európai gázellátással kapcsolatban

Nem az exportszállításokat, hanem a belföldi piac ellátását tekinti prioritásnak a Gazprom a közelgő hideg tél folyamán, miközben a gáz ára kedden ismét rekordot döntött, és megszólalt Vlagyimir Putyin orosz elnök is, aki szerint az európai energiapiacokon tapasztalható „hisztériát és zűrzavart, az éghajlati kérdésekkel kapcsolatos spekuláció, a zöld átállás siettetése és a kitermelési beruházások csökkenése okozta.

A téli hónapokban az exportszállításokkal szemben a belföldi piac ellátását tekinti prioritásnak a Gazprom – idézte az MTI Szergej Gusztovot, a Gazprom belföldi üzletágának igazgatóját.

Miért van ekkora áremelkedés?

Az európai gázkereslet jelentősen megnövekedett, részben a járvány után erőre kapó gazdasági aktivitásnak köszönhetően, részben pedig az alacsony készletek miatt. A hollandiai nagykereskedelmi árak kedden lépték át első alkalommal a 100 eurós határt. Idén már közel hétszeresére drágult a földgáz.

Az árak kilövéséhez az energiaárak általános emelkedése mellett az ellátási biztonsággal szemben felmerült aggodalmak és a közelgő hideg télről szóló előrejelzések is hozzájárultak.

Mit mond a Gazprom?

A Gazprom Norvégia, Algéria és cseppfolyós földgázt szállító különböző egyéb források mellett az európai földgázpiac legnagyobb beszállítójának számít.

Hosszú távú gázszállítási szerződéseinek ugyan eleget tesz, de azon túl jelenleg nem szállít földgázt Európába és ezzel nagyban hozzájárult az árak emelkedéséhez az azonnali piacon.

Szergej Gusztovot a várható időjárásról is eszmefuttatásba bocsátkozott:  „nagyon meleg nyarunk volt, így a tél is nagyon hideg lesz”. Megjegyezte, hogy előrejelzése ősi népi megfigyelésen alapul és a saját véleményét tükrözi. „Abban viszont biztosak lehetnek, hogy a belföldi kereslet kielégítése elsőrendű fontosságot élvez és minden oroszországi fogyasztó el lesz látva földgázzal, szögezte le Gusztov.

A hosszútávú szerződéseknek eleget tesz a Gazprom, de plusz gáz jelenleg nem érkezik tőlük Európába. Fotó: Creative Commons

A drágulás számos iparágra kihat, a műtrágya egyik fő alapanyaga is a földgáz, így sorra állnak le az európai műtrágyagyárak. Bige László, a magyar műtrágyakirály is kilátásba helyezte a pétfürdői nitrogénművek leállítását.

Mit mond Putyin és az EU?

Az európai energiapiacokon tapasztalható „hisztériát és zűrzavart”, az éghajlati kérdésekkel kapcsolatos spekuláció, a zöld átállás siettetése és a kitermelési beruházások csökkenése okozta, mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz kormánnyal kedden folytatott online tanácskozásán az MTI beszámolója szerint.

 „Látják, hogy mi történik Európában, ahol hisztéria és zűrzavar van a piacokon? Miért van ez így? Mert senki sem viszonyul ehhez komolyan, van, aki spekulál az éghajlatváltozás problémáin, van, aki alábecsül dolgokat, van, aki pedig elkezdi csökkenteni a kitermelő iparágakba történő beruházásokat”,

mondta Putyin.

Az elnök szerint a zöld energiára való áttérésnek zökkenőmentesen kell megtörténnie, és Oroszországnak minden lehetősége megvan arra, hogy elkerülje az ilyen hibákat. Szerinte bizonyos kiegyensúlyozatlan döntések, a kiegyensúlyozatlan fejlődés és hirtelen váltások vezettek a mostani európaikrízishez.

A Portfolio arról írt, hogy az energiaárak emelkedése miatt több európai ország is úgy látja, hogy

valamilyen bevatkozásra van szükség az európai energiapiacon. Az Európai Unió kormányai a héten tárgyalásokat folytatnak arról, hogy az energiaárak emelkedése összehangolt választ igényel-e,

miközben a vezetők mérlegelik az európai zöld átmenetre és a téli fűtési szezon előtt a fogyasztókra gyakorolt lehetséges hatásokat, következményeket.

Borítókép: Tigáz

Oszd meg!