Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Taras Abbat, Unsplash

Gattyán György teljes vagyonával lett ma gazdagabb a Zara-alapító

Amancio Ortega a 2019-es üzleti év után vett fel osztalékot. A lánya sem járt rosszul. Az osztalékból globális ingatlanbirodalmat épít, versenytársai mellett az Amazon és a Facebook is bérel tőle.

A Zara bolthálózatot is tulajdonló spanyol textilipari óriás, az Inditex alapítója és főrészvényese, Amancio Ortega csak ma 648,6 millió euróval lett gazdagabb (237,2 milliárd forint). Ez nagyságrendileg Gattyán György, Magyarország 3. leggazdagabb emberének teljes vagyonával megegyező összeg.

A leggazdagabb spanyol ugyanis részvényenként bruttó 0,35 euróra jogosult az Inditex csoport 2019-es eredménye után, és az osztalékot ma fel is veszi. Ortegának az Inditex 59,3 százaléka van a kezében (összesen 1,848 milliárd darab részvény), ezután jár a kifizetés.

Nem a tavalyi év volt ebből a szempontból a legjobb éve az Inditexnek, 2018 után részvényenként (minden kifizetést ideszámítva) 0,88 eurós osztalékot tudtak fizetni, akkor 1,6 milliárdot vett ki a cégből az alapító.

Júniusban a járványhelyzet miatt döntöttek arról, hogy a 2019-es év után fizetendő extra osztalékot mégsem utalják ki, azt ugyanúgy egy évvel elhalasztják, mint az idei és a 2021-es év osztalékának kifizetését. A második legnagyobb részvényes sem jár azért rosszul idén, aki nem más, mint a galíciai textilmágnás lánya, Sandra Ortega: ő 55 millió eurót (20,2 milliárd forint) kap 5,05 százalékos részesedése után.

Az Inditex 2019-es üzleti éve 2020 január 31-én zárult le, vagyis azt még nem érintette a koronavírus-járvány, és 3,64 milliárd eurós adózott eredményt értek el (ez 5,6 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál). Forgalmuk éves alapon 8 százalékkal bővült, 28,3 milliárd euróra.

A madridi tőzsdén jegyzett Inditex csoport árfolyama komolyan megszenvedte a járványt már az első hullámban is (Spanyolország egy ideig a legfertőzöttebb európai állam volt, komoly korlátozásokat kellett bevezetni). A csoport az online csatornák erősítésével próbálta ellensúlyozni, hogy boltjai nagy részét zárva kellett tartania az első negyedévben.

Az Inditex csoport árfolyama az elmúlt egy évben (euróban). Forrás: Google, 2020. november 11.

Ennek hatására Ortega vagyona is jelentősen csökkent, a Forbes valósidejű milliárdos rangsorában jelenleg a 17. helyet foglalja el, miközben egykor még ő számított a leggazdagabb európainak. Sőt, 2016-ban még az akkori első helyezett Bill Gates Microsoft-alapítót is megelőzte. Az osztalékok nagy részét Ortega amúgy (kereskedelmi) ingatlanokba fekteti, sok versenytársa is tőle bérel üzlethelyiséget (Barcelonában például a Primemark). A Pontegadea Inversiones holdingcégén keresztül a londoni Oxford Street-en is több ingatlanja van, de például Seattle-ban ő ad ki irodákat az Amazonnak és a Facebooknak is. A cég globálisan több mint 11 milliárd dollárnyi ingatlanvagyont kezel.

Ortega komolyan kivette a részét a járványkezelésből is, 68 millió dollárt ajánlott fel orvosi eszközök beszerzésére, gyártottak maszkokat is, és nem kezdtek azonnal leépítésekbe, amikor hirtelen mindent be kellett zárni.

Az Amazon Prime októberben jelentette be, hogy egy nyolcrészes fikciós sorozatban meséli el Ortega történetét.

Borítókép: Taras Abbat, Unsplash
Oszd meg!