Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Beelőzték, Bill Gates jelenleg nem a világ leggazdagabb embere

Az amerikai tőzsdei kereskedés az Amazon-részvények emelkedével indult, így az alapító Jeff Bezos vagyona elérte a 90 milliárd dollárt – ezzel pedig megelőzte az eddigi első helyezettet, a Microsoft-alapító Bill Gates-t a világ leggazdagabb embereinek listáján (az amerikai Forbes valós időben követi a lista alakulását). Ilyen előzés utoljára egy évvel ezelőtt fordult elő, akkor a Zara-tulajdonos, spanyol Amancio Ortega vette át két napra a vezetést.

Az Amazon-árfolyam a kereskedés megindulás után 1,6 százalékkal emelkedett, Bezos vagyona ezzel 1,3 milliárd dollárral gyarapodott.

Az Amazon árfolyama az elmúlt egy évben. Forrás: Bloomberg Markets

Az Amazon árfolyama az elmúlt egy évben. Forrás: Bloomberg Markets

Hosszú távon könnyen lehet, hogy az egykor online könyvesboltottal az Amazont elindító Bezos átveszi Gates helyét a Forbes globális milliárdos listájának élén. Ennek okairól korábban írtunk már hosszabban, az Amazon – Bezos vagyonának alapja – egykor kereskedő cég volt, mára igazi big data szörny lett.  

jeff_bezos_iconic_laugh

Érdekesség, hogy egy másik amerikai milliárdos, bizonyos Donald Trump, nemigen szívleli az Amazon atyját. Az amerikai elnökké választott Trump a kampányban többször megfenyegette Bezost – nem függetlenül attól, hogy utóbbi – még 2013-ban – felvásárolta a tekintélyes, de anyagilag nehéz helyzetbe jutó Washington Post-ot. A lap több kínos ügyét tárta fel az akkor még csak jelölt Trumpnak – de az elnökké lett milliárdos orosz kapcsolatairól is sokat írt az utóbbi hetekben.

Oszd meg!