Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

11 furcsa tény, amit talán nem tudtál Karl Lagerfeldről

Ha Beethoven volt a zene Mozartja, akkor Karl Lagerfeld a „divattervezők profilból nézve” Mozartja. Jellegzetes, hátrafésült ősz haját, a pingvinek színét utánzó ruhaviseletét (fehér ing, fekete zakó), kesztyűit még az is ismerte, akit a divat teljesen hidegen hagyott.

 1. Született: Karl-Otto Lagerfeldt

A későbbi divattervező Hamburgban született. Nagyjából ennyi bizonyos, mivel később rendszeresen mondott be későbbi születési dátumokat, amikor erről kérdezték. A Bild am Sonntag nevű hetilap azonban nyomozásba kezdett és úgy fest, hogy az 1933-as év a helyes. Eredeti neve Karl-Otto Lagerfeldt volt.

2. Ő csak rajzolni akart

Gyerekkora színhelyére, Hamburgra mint egy „ismerős városra” emlékezik. Egy interjúban azt nyilatkozta, hogy ha arrafelé vitorlázik, úgy tűnik neki, hogy a gyerekkora tegnap volt – és a városban nem sok változott. Ugyanebben az interjúban beszélt egyébként arról is, hogy érettségit sohasem tett.

„Az érettségi csak akkor fontos, ha orvos vagy hivatalnok akarsz lenni. Én rajzolni akartam.”

3. A kesztyűs kéz, amelyre zongora csukódott

Anyjával Párizsba költözött, aki egyébként megpróbálta zongorára tanítani. „Az egyik nap a kezemre csukta a zongorát és azt mondta, rajzolj inkább, az kevesebb zajjal jár.”

4. Egy kabát

Karrierjét egy női kabát indította be 1955-ben. A tervvel megnyerte az IWS, vagyis a Nemzetközi Gyapjútanács díját. (Nem vicc, tényleg létezett ilyen nevű szervezet.) Ugyanezen a versenyen egyébként csak harmadik lett a későbbi barát, még későbbi vetélytárs Yves Saint-Laurent.

5. Chanel

„Ha meg akarsz ölni egy divatházat, tiszteld az alapítót!”

Lagerfeld három és fél évtizeden keresztül, haláláig volt a Chanel kreatív igazgatója. Mielőtt odakerült, sokat hezitált, a barátai szerint a Chanel nem egy vidám hely. És valóban, az alapító Coco Chanelt sokáig vallásos tisztelet övezte házon belül. Jóllehet Lagerfeld ezt túlzásnak tartotta, nem tagadta meg az alapító emlékét. Egy másik alkalommal így nyilatkozott erről: „Egy kevés humor és egy egész kicsi tiszteletlenség. Mindössze erre van szükség egy legenda életben tartásához.”

6. Magához is szigorú

„48 órás munkanapot követelek. A 24 órással egyszerűen nem jövök ki.” Lagerfeld szigorú volt a modelljeihez (ebből később balhéja is kerekedett, amikor két tizenéves párizsi modell meghalt a túlzásba vitt fogyókúra miatt) – és szigorú volt magához is. Nem dohányzott, nem ivott és nem drogozott. Bár állítólag napi tíz diétás kólát ivott.

7. Negyvenkét kiló mínusz

Ha már diéta: nem csak a modellektől követelte meg a jó testalkatot, magán sem viselte el a felesleges kilókat. A kétezres évek elején 13 hónap alatt 42 kilót adott le egy diéta segítségével. Erről azt nyilatkozta, hogy egyszerűen csak szerette volna Hedi Slimane ruháit viselni. A francia fotós és divattervező azonban – a többi tervezőhöz hasonlóan – nem korpulens alakokra tervezte ruháit. Lagerfeld lépett és nyert, így a testalkata már biztosan nem korlátozta abban, hogy kedvére öltözzön.

8. No-go zóna: a macialsó

„A mackónadrág maga a vereség jele. Ha az ember elveszti az irányítást az élete felett, utána lemegy egy melegítőben az utcára. ”

9. Munkamódszere

Lagerfeld munkáira egyszerre jellemző az erőlködéstől mentesség, a párizsi áramlatok, a rockos és az elegáns, a klasszikus és a kortárs elemek könnyed vegyítése. Magáról a művészeti folyamatról a következőt nyilatkozta: „Úgy tervezem, ahogy lélegzem. Nem kell, hogy akarj lélegezni, ez egyszerűen csak történik.”

10. Choupette

Utolsó éveiben egy vörös burmai szent templommacska állt a legközelebb Lagerfeldhez. Az állat neve magyarra fordítva körülbelül cukikát jelent. (A fajta eredete roppant homályos, akit érdekel, annak érdemes ide kattintani, vagy további szakirodalom: Jean-Luc Renck, A macska, Vince Kiadó, Budapest, 2002) Akit még ennél is jobban érdekel Choupette izgalmas élete, az Instagramon követheti nyomon 170 ezer rajongóval karöltve. (Ez a szám néhány órával ezelőtt, egy német nyelvű cikk tanúsága szerint még 128 ezer volt.) Az egyébként történelmi hírességeket megszégyenítő részletességű Wikipedia-oldallal is rendelkező állat ugyan 2011 augusztusában született, de Lagerfeld két év múlva azt nyilatkozta róla, hogy ha a törvény engedné, elvenné feleségül. Eszerint a divattervezőt nem érdekelte, hogy az állat még kiskorú.

11. Temetésről szó sem lehet

Tíz hónappal a halála előtt interjút adott a francia székhelyű, de angol nyelvű Numéro magazinnak. Ebben a következőt nyilatkozta a halálról: „Egy temetés? Az milyen szörnyű lenne! Nem lesz! El akarok égni és a hamvaimat szórják szét az anyáméval együtt – és Choupette-tel, ha véletlenül előbb halna meg, mint én.”

Elhunyt a Chanel ikonikus divattervezője, Karl Lagerfeld

 

Jó ízlés! Milyen szörnyűséges dolog. Az ízlés a kreativitás gyilkosa.

Pablo Picasso