Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Elhunyt a Chanel ikonikus divattervezője, Karl Lagerfeld

Hétfőn szállították egy párizsi kórházba, kedden hunyt el a legenda. 85 évet élt.

Francia médiaértesülések szerint elhunyt Karl Lagerfeld, írja a Business Insider. A hírt először a francia Pure People hozta le, később több forrásból is megerősítették a divatguru halálhírét.

A német származású Karl Lagerfeld a Chanel divattervezőjeként és kreatív igazgatójaként volt híres. Az egészségi állapotáról az utóbbi időben kezdtek spekulálni, mikor két Chanel divatbemutatót is kihagyott az elmúlt hónapban.

A különc figura, aki saját képére formálta a Chanelt

Karl Lagerfeld Hamburgban született, hogy egész pontosan, mikor, azt talán csak az édesanyja tudná megmondani

írtuk róla a Forbes.hu-n a magyarországi Chanel-bolt nyitása kapcsán.

Önéletrajza és a márka hivatalos kommunikációja szerint 1938-ban, de a Bild am Sonntag korábbi kutatása szerint 1934 a valós dátum – úgy tűnik, a fehér haját évek óta szigorúan copfban hordó, állandóan sötét napszemüvegben, fehér álló ingnyakkal, fekete nyakkendőben és fekete öltönyben  (olykor frakkban) megjelenő divatdiktátor nyolcvanon túl is hiú a korára.

A világ egyik legmenőbb dizájnere körlbelül 20 éves kora óta Párizsban él, 1983 óta a Chanel művészeti vezetője, majd 1984-ben hozta létre saját divatházát. Vagyonát öt évvel ezelőtt 125 millió dollárra (körülbelül 35 millárd forintra) becsülte a therichest.com.

Érdekes figura, akinek egy napját pár évvel ezelőtt végig követte a Harper’s Bazaar, majd részletesen beszámolt róla. Ebből például az derült ki, hogy naponta megiszik tíz diétás kólát, sohasem ebédel, délutánonként szereti körbefurikáztatni magát a sofőrjével Párizson, éjjel kettőtől reggel kilencig alszik. Selyem hálóruháját egy 17. századi századi múzeumi darabról mintázták.

Otthonának ablaka a Louvre-ra és a Szajnára néz, itt olvasgatja kedvenc lapjait, mindig nyomtatott sajtót, körülbelül húszfélét franciául, angolul és németül. Haját száraz samponnal fehéríti, legalább öt teljesen egyforma Dior-öltönye van, soha nem veszi fel kétszer egymás után ugyanazt a ruhát, és nagyon gyakran fekete ujjatlan bőrkesztyűben jelenik meg. A Wikipédia szerint van egy lakása, illetve kastélya Biarritzban, Monte-Carlóban, Rómában és New Yorkban is. Nem a hagyományos értelemben vett munkaidőben szeret dolgozni: este, reggel vagy a hétvégén tervez, munkáit iPhone-ján küldi be a stúdióba.

Lagerfeldet hétfőn szállították egy párizsi kórházba, másnap kedden hunyt el. A halál oka egyelőre nem ismert. Sem a Chanel, sem Lagerfeld hozzátartozói nem tettek még közzé közleményt.

Karl Lagerfeld 85 évet élt.

Meglepő helyen nyit luxusüzletet Budapesten a világ egyik legmenőbb dizájnere

Borítókép: Fotó: Karl Lagerfeld // Facebook

Oszd meg!