Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az Australian Open centerpályája. Fotó: Tennis Australia

Fucsovics: szeretnék ott lenni az olimpián

A legértékesebb magyar sportoló most már azt mondja, előbb-utóbb ki kell egyeznie a szövetség vezetésével, akikkel tavaly csúnyán összerúgta a port. Visszatérne a válogatottba is. 

A Magyar Nemzetnek nyilatkozott két edzés között a legmagasabban jegyzett magyar férfi teniszező. Az immár régi-új francia edzőjével készülő nyíregyházi sportoló a salakpályás szezonra készül épp.


FRISSÍTÉS 

A játékos a Magyar Nemzet cikkére a Facebook-oldalán reagált: továbbra is fenntartja, hogy a szövetség jelenlegi vezetésével nem kíván együttműködni, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy szeretne újra a válogatottban a Davis-kupában szerepelni, és célja, hogy ott legyen a tokiói olimpián jövőre.


Azt mondta, már lezárta karrierje előző korszakát, amikor Sávolt Attila volt az edzője. Vele karriercsúcsig jutott, 31. is volt a világranglistán, stabil alapvonali játékos lett. A tavalyi karrierje egyik legjobb éve volt – ezt ugyanakkor beárnyékolta a botrány, ami közte valamint a szövetség között robbant ki. Ennek vége lett az, hogy Fucsovics azt mondta, nem lép pályára a válogatottban, és nem utazik el a David-kupa találkozókra. A méltatlan bánásmód miatt a legjobb női teniszezőnk, Babos Tímea is kikelt a szövetség ellen. A vita személyeskedésig fajult.

Fucsovics immár új edzővel készül, Olivier Taumával már dolgoztak együtt Nizzában, nyertek is együtt ATP-tornát. A teniszező korábbi Facebook-posztjából az derül ki, eredetileg Tauma csatlakozott volna az edzői stábhoz, mert Sávolt nem tudott annyi utazást vállalni, mint korábban – végül az edzőváltás mellett döntöttek. Azóta nem nagyon nyilatkoztak a szövetséggel kapcsolatos ügyekben.

Új edzője van Fucsovics Mártonnak, a legértékesebb magyar férfi sportolónak

Nem kell a balhé

„Tudatosan távol tartom magam a konfliktusoktól, és próbálok a teniszre koncentrálni, mert nekem ez a dolgom. Játszani szeretnék a Davis-kupa-csapatban és a 2020-as tokiói olimpián, ezért előbb-utóbb ki kell egyeznem a teniszszövetség jelenlegi vezetésével” – mondta most a Magyar Nemzetnek.

Ezek szerint változott az álláspontja. Márciusban a Forbes címlapján szereplő, a legértékesebb magyar férfi sportoló még kategórikusan elzárkózott a szövetség mostani vezetésétől. Azóta amúgy éleződött a konfliktus a kormány és a szövetség között is, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vizsgálatot kezdeményezett több közbeszerzés miatt (a nagy nemzetközi tornák leszervezésére a kormány is adott támogatást, azért volt szükség közbeszerzések kiírására).

A márciusi címlapsztori kapcsán beszélgettünk Sávolt Attilával is, akit akkor arról is kérdeztünk, sokan őt sejtik a konfliktusok mögött. Erre a felvetésre akkor azt mondta, Fucsovics “egy 27 éves felnőtt ember, aki 14 éves kora óta egyedül járja a világot”, önálló ember, aki elmondja, ha zavarja valami.

Fucsovics Márton edz a BTC pályáján - az előtérben korábbi edzője, Sávolt Attila. Fotó: Orbital Strangers

Fucsovics Márton edz a BTC pályáján – az előtérben korábbi edzője, Sávolt Attila. Fotó: Orbital Strangers

Fucsovics célja a top 10 elérése, a stábja azt nyilatkozta korábban erről a Forbesnak, hogy a mostani helyezéséből idáig eljutni évi 600-700 ezer dolláros befektetést jelent. Ebből a szempontból tavaly eddigi legeredményesebb évét zárta, 1 millió dollárt teniszezett össze pénzdíjakból (ezen felül vannak szponzorai is). Idén fantasztikusan kezdte az évet, majd megtört a lendülete, váratlan és fájó vereségek is becsúsztak. Pénzdíjas versenyeken idén eddig 350 ezer dollárt nyert, jelenleg 37. a ranglistán.

Taumával jelenleg a salakpályás szezonra készülnek Budapesten. Tavaly salakon érte el legnagyobb eredményét: Genfben hazai pályán verte meg a döntőben a svájci Stan Wawrinkát. Azt is elmondta, francia edzőjével akkor is tartotta a kapcsolatot, mikor nem dolgoztak együtt, most is nagy az összhang. “Jóban vagyunk, jelenleg az én lakásomban él, tehát teljes a bizalom” – mondta Fucsovics.

 

Borítókép: Tennis Australia

Oszd meg!