Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Új edzője van Fucsovics Mártonnak, a legértékesebb magyar férfi sportolónak

A remek év eleji formával karriercsúcsig jutó magyar teniszező négy hete szakított edzőjével, Sávolt Attilával. Már akkor Olivier Taumával készült, aki korábban már dolgozott vele, nyertek is együtt trófeát. 

A márciusi Forbes címlapsztorija

„Mindent mérlegelve végül a korábbi edzőmmel állapodtam meg. Mindig jól dolgoztunk együtt, sikeresek voltunk. Emberileg és szakmailag is közel állunk egymáshoz, hiszem, hogy vele sikerül tovább fejlődnöm, és segít elérni a céljaimat. Olivier Tauma tehát az új edzőm, aki egyébként is csatlakozott volna a csapatomhoz, de így most csak velem fog foglalkozni” – írta a Facebookon a Forbes legfrissebb kimutatása szerint a legértékesebb magyar férfi sportoló. Taumával február óta dolgoznak együtt.

A nizzai teniszakadémián már dolgoztak együtt, most azt mondják, hosszú távra terveznek, de egyelőre nyárig, a wimbledoni Grand Slam (GS) tornáig állapodtak meg. A magyar teniszező a világranglistán jelenleg a 36. helyen állt. Az idei évben eddig több mint 320 ezer dollárt ütögetett össze pénzdíjakból (vagyis a harmadát a tavalyi teljesítményének).

Sávolt tényleg elvitte a top 100-ig, sőt

Fucsovics szerepel a márciusi Forbes címlapján, portréjában azt is megrajzoltuk, hogyan építették fel üzletileg, hogy a világelitbe kerüljön. A címlapinterjúban már ő maga és az akkor még vele együtt készülő Sávolt is arról beszélt, szükség lesz egy új edzőre is Sávolt mellett – ekkor még nem beszéltek arról, hogy befejezik a közös munkát. Évente állapodtak meg, edzője addig 15 hét utazást beszélt le Marcival, de jellemzően ennél többet, 25 hetet töltött a szezonban tanítványával. Sávolt azt mondta, szeretne több időt tölteni a családjával. A felek végül úgy döntöttek – a lap megjelenése után – hogy útjaik elvállnak.

Fucsovics Márton edz a BTC pályáján - az előtérben korábbi edzője, Sávolt Attila. Fotó: Orbital Strangers

Fucsovics Márton edz a BTC pályáján – az előtérben korábbi edzője, Sávolt Attila. Fotó: Orbital Strangers

Fucsovics egy nagyobb hullámvölgy után 2015 végén állapodott meg Sávolt Attilával, 2016 elejétől kezdve dolgoztak együtt. Sávolt is volt top 100-as versenyző a világranglistán, Fucsovics célja pedig épp az volt, hogy bekerüljön a legjobb 100 közé – és ez Sávolttal sikerült is. Kétségtelen, a Sávolttal végzett közös munka hatalmas lendületet adott a karrierjének, az év elején a 31. is volt a világranglistán, lőtávolságba került a legjobb 20-tól. Fucsovics anno szövetség segítségével tudta “leszerződtetni” Sávoltot, a fizetését ők állták – a felek a sikerek után azonban összerúgták a port. Fucsovics nehezményezte, hogy a szövetség hogyan bánik vele, személyeskedésig fajult üzengetés vette kezdetét, aminek az lett a vége, hogy Fucsovics lemondta a válogatottbeli szereplést (akárcsak a legmagasabban jegyzett női versenyző, Babos Tímea is). Sávolt maga is többször nekiment a szövetség vezetésének. A konfliktus hátteréről bővebben írtunk az aktuális lapszámban.

Oszd meg!