Olivier Dassault, 69 évesen helikopter balesetben halt meg 2021 márciusában.
Fotó: Olivier Dassault, 69 évesen helikopter balesetben halt meg 2021 márciusában.
Üzlet

Meghalt a Falcon gépeket gyártó francia konszern tulajdonosa, az ismert politikus Olivier Dassault

Forbes
2021. március 08. 2 perc olvasás


Hatvankilenc éves korában helikopterbalesetben meghalt vasárnap Olivier Dassault francia milliárdos, a Mirage, a Falcon és a Rafale repülőket gyártó Dassault cégcsoport egyik örököse, a Le Figaro tulajdonosa, egyben jobboldali politikus.

A milliárdos helikoptere Normandiában, az Atlanti-óceán partján fekvő Deauville közelében zuhant le tegnap délután 6 órakor, ő és a pilóta is meghalt. Dassaultnak a környéken van egy hétvégi háza, innen szállt volna fel a gép, de a manőver közben lezuhant.

A családi cégcsoportot szánták neki, a politikát választotta 

A Dassault család ismert és gazdag mágnás család Franciaországban, a cégcsoportot alapító Marcel Dassault repülőgép-propellerek gyártásával kezdte az I. világháború alatt, de saját fejlesztésű gépe, az Eclair is igen népszerű volt.

Ő volt Olivier nagyapja, aki 1986-ban hunyt el. Az örökös az ő fia, Serge Dassault lett, aki a családi cégbirodalom átvételével párhuzamosan a Europe Falcon Service igazgatóhelyettesének és a Dassault Aviation repülőipari nagyvállalat stratégiai igazgatójának nevezte ki ekkor saját fiát, Olivier Dassault-t, aki 2011-ben a Dassault cégcsoport felügyelőbizottsági elnöke lett, amely az ugródeszkát jelenthette volna ahhoz, hogy egy nap a családi holding vezetőjévé váljon. 

Apja 2018-ben bekövetkező halála előtt néhány hónappal azonban Olivier Dassault lemondott a családi vállalkozás felügyelőbizottsági elnökségéről, amelyet összeférhetetlennek tartott képviselői mandátumával.
Olivier Dassault – három gyerek apjaként – 2002 óta volt a Párizshoz közeli Oise megye jobboldali nemzetgyűlési képviselője, komoly politikai karriert futott be, befolyásos képviselőnek számított. 

„Olivier Dassault szerette Franciaországot. Ipari vezetőként, parlamenti és önkormányzati képviselőként, a légierő tartalékos kapitányaként szüntelenül a hazáját szolgálta. Hirtelen halála óriási veszteség” – írta Emmanuel Macron államfő a Twitteren.

A több felvásárlás után kialakított holding, a Dassault Aviation polgári és katonai gépek gyártásával foglalkozik, a francia légierő gerincét adó Mirage gépeket is ők fejlesztik, például. Emellett a konszernek ma már komoly szoftverfejlesztő részlege is van. A Forbes becslése szerint az örökös 7,8 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezett, ezzel a 10. leggazdagabb franciának számított.