Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont víruslaborjának vezetője

Fontos mérföldkőhöz ért a magyar vakcinafejlesztés

„A vakcinafejlesztés laboratóriumi szakasza tulajdonképpen lezárult” – mondta el Jakab Ferenc virológus. Az állatkísérletek következnek, az engedélyek beszerzése zajlik. Az indiai duplavariáns minden bizonnyal megjelenik nálunk is a szakember szerint.

A Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője, Jakab Ferenc a Pécsi Tudományegyetem (PTE) egy friss videójában összegezte, hogyan állnak az osztrák Cebina biotechnológiai vállalattal megkezdett vakcinafejlesztéssel: a laboratóriumi szakasz lezárult. A kutatók az állatkísérletekkel folytatják majd a munkát, ehhez szerzik be az engedélyeket jelenleg.

Miért kell magyar vakcina?

„Hosszú folyamat lesz, nem is úgy tervezzük, hogy ennek a járványnak a végét fogja jelenteni ez a vakcina” – mondta el a szakember. A kutatás egy hosszabb távú projekt része, ami a későbbi járványok esetén jelenthet majd megoldást. A szérumról annyit lehetett eddig tudni, hogy elölt víruson alapul, és hogy jövőre akár el is készülhet. Jakab most annyit mondott, hogy egy többkomponensű vakcinán dolgoznak, ennek jelentősége, hogy az majd

a későbbi variánsok ellenében is hatásos lehet. 

Indiai variáns: aggodalomra ad okot, nálunk is meg fog jelenni

Jakab elmondta, jelenleg (Magyarországon is) a brit variáns a domináns, ez az eredeti, vuhani vírustörzset is kiszorította –  egyik jellemzője, hogy annál jóval gyorsabban terjed. Megemlítette, aggodalomra adhat okot a most terjedő indiai, úgynevezett duplavariáns, ami már számos európai országban is megjelent (a brit oltási program adatai szerint az ott engedélyezett vakcinák ez ellen is hatásosak).

Jakab szerint nagy rá az esély, hogy ez a variáns nálunk is megjelenik, fontos lenne azonnal detektálni és elfojtani, hogy ne induljanak el másodlagas fertőzési láncok.

Szerinte ez az egyetlen módja, hogy elejét vegyük annak, hogy ez a variáns elterjedjen az országban.

A szakember kiemelte, hogy a jelenleg is zajló kutatások azt mutatják, a most használt vakcinák hatásosak a vírus mutációival szemben is, még ha nem is alakítanak ki 100 százalékos védelmet, valamennyit igen. „Azt, hogy ez a jövőben hogyan változik, nem tudjuk, fel kell rá készülnünk, hogy az oltást és az oltás komponenseit módosítani kell.” Mint mondta, vakcinafüggő, hogy ez mekkora munkával jár, az mRNS vakcinák esetében ez nem komoly művelet (ugyanígy a másodikgenerációs vektorvakcináknál), az elsőgenerációs oltóanyagoknál viszont előről kell kezdeni a folyamatot. 

Karikó: Körülbelül hat hétre van szükségünk egy új vakcina létrehozásához

Jakab szerint örömteli, hogy Magyarország jól áll az oltási kampánnyal és hogy sokan döntöttek úgy, felveszik az oltást, szerinte a járványügyi szabályok betartásával kikerülhetünk végre ebből a helyzetből, bízik benne, hogy lehet egy „viszonylag kellemes és szabad nyarunk.” 

 

Oszd meg!