Üzlet

Fogy a magyar cégek száma

Forbes
2020. október 30. 3 perc olvasás

Több megyében is emelkedett a működő vállalkozások száma, de országosan, ha csak kismértékben is, mégis kevesebb cég működött 2020 harmadik negyedévének végén az előző évi időszakhoz képest.

Kevesebb cég szűnt meg (4,3 százalék), jelentősen csökkent a felszámolások (22 százalék), és a kényszertörlések (32 százalék) száma az egy évvel korábbi értékekhez képest, de közel harmadával nőtt a végelszámolások száma. A legtöbb vállalkozás kényszertörléssel szűnt meg. A tárgyalt időszakban 11 902 ilyet regisztrált a Bisnode – derül ki a cég közleményéből.

33 százalékos csökkenés mutatkozik a csődök számában is, de csak arányaiban. A 2019-es 24 csődhöz képest 2020 első kilenc hónapjában regisztrált 16 csődeljárás csak apró töredékét adja az összesen 26 252 cégmegszűnésnek.

Mindezzel együtt 3224 vállalkozással működött kevesebb Magyarországon szeptember végén, mint egy évvel korábban, ami 0,66 százalékos csökkenést jelent.

11 ágazatban nőtt a vállalkozások száma, az építőiparban a legnagyobbat

A vállalkozások számában 11 ágazatban növekedést regisztráltak, de ezek többsége csak marginális, egy százalék alatti mértékű volt.

A vegyi anyag, gyógyszer termékek gyártása, kokszgyártás és kőolaj-feldolgozás területén mért épphogy 1 százalék alatti növekedés például 8 új vállalkozás létrejöttét jelentette.

Arányait tekintve számottevőbb mértékben három ágazatban nőtt a cégek száma:

  • kommunális tevékenység (1,9 százalék): villamosenergia, gáz, gőzellátás, légkondicionálás, víz, szennyvíz, hulladék
  • közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás (2,2 százalék)
  • építőipar (3,75 százalék)

Ez volt az a három ágazat, ami az előző, féléves értékelés idején is növekedést mutatott cégszámban. Az építőipar volt az, ami számszerűleg említést érdemel a maga 1873 új vállalkozásával.

A tudományos és a műszaki tevékenységek ágazata veszítette a legtöbb vállalkozást az előző évhez képest

A szakmai, tudományos, műszaki tevékenység ágazatában 1604-gyel kevesebb vállalkozás működött szeptember végén, ami 2 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel ezelőtti érték.

Arányait tekintve a legnagyobb mértékben a textiliparban és a papíriparban csökkent a vállalkozások száma. Mindkettő esetében 4,5 százalékos csökkenést regisztráltak, ez 122-vel, illetve 154-gyel kevesebb céget jelent.

A legnagyobb számbeli növekedés a kiskereskedelem (kivéve: gépjármű, motorkerékpár) ágazatában volt, de a 79-cel több frissen alapított cég csak 4 százalékos bővülést jelent.

Budapesten alapították a legtöbb céget, de itt is szűnt meg a legtöbb

A fővárosban alapították a legtöbb új céget (9245), itt volt a legtöbb megszűnés (13274), itt indult a legtöbb felszámolás (1446), a legtöbb végelszámolás (4173), illetve a legtöbb kényszertörlés is (8072).

A legtöbb vállalkozás Bács-Kiskunban működött (18 877), addig a cégalapítási kedv Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt a legnagyobb: a 750 új vállalat még közel negyedével, 145-tel magasabb is mint a 2019-es adat.

Fotó: Daria Shevtsova / Unsplash