Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A moszkvai Luzsnyiki Stadion - itt rendezik majd a világbajnokság döntőjét. Fotó: FIFA

A válogatott, amelyik a világbajnokság legnagyobb nyertese (eddig)

Rég vágott neki labdarúgó világbajnokságnak ilyen mélységből az orosz válogatott, a csütörtökön kezdődő hazai megmérettetés előtt a csapat ugyanis csak a 70. a világranglistán. Van azonban egy másik orosz “válogatott”, amely már most az esemény egyik legnagyobb nyertesének mondhatja magát: Putyin oligarchái.

 

Az amerikai Forbes összeállítása szerint legalább 15 orosz milliárdos mondhatja magát a csütörtökön kezdődő oroszországi világbajnokság nyertesének. Zsíros állami megbízások hizlalták tovább a kiválasztottak vagyonát, közülük hat oligarcha cége vitte el a 7 milliárd dollárra rúgó stadionfelújítások- és építések és a közlekedési infrastruktúra-beruházások nagy részét, többen pedig komoly összegeket fektettek a világesemény lebonyolításába, az pedig borítékolható, hogy a profit nem csak dollármilliókban lesz mérhető.

A moszkvai Luzsnyiki Stadion - itt rendezik majd a világbajnokság döntőjét. Fotó: FIFA

A moszkvai Luzsnyiki Stadion – itt rendezik majd a világbajnokság döntőjét. Fotó: FIFA

Becslések szerint 1,2 millió szurkoló utazik majd a 11 fogadóváros valamelyikébe – az így megugró fogyasztás biztosan nagy segítséget jelent majd a nemzetközi szankciókat nyögő Oroszországnak. Persze a mezárusok profitja össze sem vehető azzal, ahogy Putyin válogatottja profitál a világbajnokságból. A közös pont az orosz elnök – aki az amerikai Forbes kimutatása szerint a világ legbefolyásosabb vezetője -, de feltűnően sok orosz oligarchának volt kapcsolata Donald Trump amerikai elnökkel – többek közülük jelenleg is célpontjai az amerikai gazdasági szankcióknak, melyet a két évvel ezelőtti választások befolyásolásának gyanúja miatt épp a Trump-kormányzat rótt ki rájuk.

Lássuk az oligarcha-válogatottat, gazdag emberek, akiket még gazdagabbá tett vagy tehet a csütörtöki kezdőrúgás (a világbajnokság nyitómeccsét este a házigazda Oroszország játssza majd Szaúd-Arábia ellen).


Viktor Vekselberg
Vagyon: 13,6 milliárd dollár*

Az alumíniumbáró, akit kapcsolatba hoztak az amerikai elnök, Trump ügyvédjével, Micheal Cohennel is egy félmillió dolláros vesztegetési ügy kapcsán. Az áprilisban bejelentett amerikai szankciók őt is érintették, a gyanú szerint megpróbált beavatkozni a két évvel ezelőtti amerikai elnökválasztásba. A szankciók bejelentése utáni nap Vekselberg 1,3 milliárd dollárt vesztett. Vigasztalódhat a vb-vel: odahaza egyik érdekeltsége, az Airports of Regions 560 millió dollárért újította fel négy vb-helyszín repterét is (Jekatyerinburg, Nyizsnyij Novgorod, Rosztov, Szamara).

* Az összeállítás a Forbes júniusi kimutatása alapján készült. 

Arkagyij Rotenberg
Vagyon: 2,6 milliárd dollár

Putyin gyerekkori barátja (együtt dzsúdóztak), aki részt vett az annektált Krímet Oroszországgal összekötő híd megépítésében is. A nagy állami tenderek a vb kapcsán sem kerülték el, az egyik legzsírosabb falat is neki jutott: érdekeltségei 4 milliárd dollárért vállalták a Moszkvát Szentpétervárral összekötő, több mint 680 kilométer hosszú autópálya megépítését. Más kérdés, hogy a beruházás a torna kezdetéig nem fog teljesen elkészülni. Azért az 1 milliárd dollárért rábízott három reptéri felújítást sikerült befejezni időben. A Financial Times nyomtatott kiadása és a Telegraph is cikkezett arról, hogy Rotenberg a tulajdonosa annak a ciprusi vagyonkezelőnek (Aurora 31), amely közel 30 millió eurós ingatlanvagyont kezel csak Olaszországban, és amely valójában Putyin tulajdonát képezheti. Rotenberg és testvére amúgy már ott serénykedett a szocsi téli olimpia körül is, rengeteg túlárazott megbízást kaptak állami tendereken akkor is.

Mihail Fridman, German Khan, Alekszej Kuzmichov és Pjotr Aven (Alfa csoport)
Vagyonuk: 13,6 milliárd dollár, 8,8 milliárd dollár, 6,8 milliárd dollár és 4,7 milliárd dollár

Fridman, Khan és Kuzmichov egyetemi csoporttársak voltak, 1989-ben alapították az egyik legnagyobb orosz befektetési társaságot, az Alfa Group-ot, a csoport a tulajdonosa a legnagyobb nem állami tulajdonú orosz banknak, az Alfa Banknak – ennek vezetője Pjotr Aven, akinek a neve komolyan felmerült 2009-ben, mint kormányfő (végül 2008-2012 között Putyin maga vállalta el a posztot, hogy aztán alkotmánymódosítás után újra visszaüljön az elnöki székbe négy éves kihagyással második ciklusát követően).  A csoport Oroszország harmadik legnagyobb olajkitermelője, Fridmannak több német érdekeltsége is van (ezek egy része azért kellett, hogy kijátsszák az EU-s szankciókat). Az Alfa Bank a világbajnokság egyik kiemelt orosz szponzora, így sokat fogunk találkozni a logójukkal. Fridman, Khan és Aven hármasát szintén megvádolták azzal, hogy megpróbálták befolyásolni az amerikai választásokat, de ezért pert indítottak az ezt állító washingtoni elemző- és tanácsadó cég, a Fusion GSP ellen (az ügy még tart).

Aras Agalarov
Vagyon: 1,7 milliárd dollár

Agalarov a később elnökké választott Donald Trumppal 2015-ben. Fotó: Meduza

Agalarov a később elnökké választott Donald Trumppal 2015-ben. Fotó: Meduza

Fia, Emin Agarov ismert popsztár, aki egy közvetítőn keresztül vette fel a kapcsolatot az amerikai elnökválasztás alatt a később elnökké választott Trump fiával, ifj. Donald Trumppal, terhelő bizonyítékokat ígérve neki a demokrata jelölt, Hillary Clinton orosz ügyeiről. A találkozó most leginkább az idősebb Trumpra nézve terhelő. Az azeri származású Emin Agarov édesapja a Putyin-hű oligarcha, ingatlanmágnás Aras Agarov. Az orosz milliárdos maga is találkozott 2013-ban Trumppal, még hozzá az elhíresült moszkvai Miss Universe szépségverseny alatt, amit Agalorov egyik ingatlanjában, a moszkvai Crocus City Hall rendezvényközpontban rendeztek (később is összefutottak). Emin Agarov az amerikai Forbesnak beszélt arról először, hogy a két család kapcsolata annyira kiegyensúlyozott, hogy felmerült a moszkvai Trump Tower felhúzása is, mint közös befektetés. Trump stábja mindezt tagadta.

Gennady Timchenko
Vagyon: 16,6 milliárd dollár

Meglehet az amerikai kormányzat az elmúlt években igyekezett többször is szankcionálni a Putyinhoz köthető milliárdosokat – és ez volt, hogy fájt is nekik – Trump megválasztása után inkább profitáltak a rubel erősödéséből és az árfolyam-emelkedésből. Így Gennady Timchenko is, aki a 2014-ben bejelentett oroszok elleni szankciók egyik célpontja volt.

Az orosz milliárdosok Trump megválasztása óta 29 milliárd dollárral gazdagodtak

Timchenko a legnagyobb részvényese az Stroytransgaz építőipari vállalatnak, mely két 45 ezres stadiont is felhúzott a világbajnokságra (egyet Nyizsnyij Novgorodban, egyet Volgográdban), és mindezt 530 millió dolláros áron vállalták el. Putyin “válogatottjából” jelenleg ő a leggazdagabb, a világ 82. legvagyonosabb üzletembere a Forbes kimutatása szerint (lásd lentebb infografikánkat!).

Aliser Uszmanov
Vagyon: 13 milliárd dollár

Valaha Oroszország leggazdagabb embere volt – ez a magángépén is látszik – , aki a nehéziparból indult, de ma már résztulajdonosa a londoni Arsenal fociklubnak és van részvénypakettje a Facebook-ban is. Az általa nagyrészt tulajdonolt USM Holdinghoz tartozik az ország legnagyobb telkó cége, a MegaFon. A társaság vitte a világbajnokság legnagyobb IT- és telkó tenderét: a 32 résztvevő csapat edzőtáborának és a 11 meccseket rendező stadion telekommunikációs és internetes rendszerét ők építették ki.

 

Leonyid Fedun
Vagyon: 7,3 milliárd dollár

Az egyik legnépszerűbb orosz fociklub, a Szpartak Moszkva elnöke – orosz források szerint 500 millió dollárt költött a csapatnak otthont adó stadion felújítására, ahol természetesen lesznek majd vb-meccsek is. Közel 10%-a van az olajipari óriás, a Lukiol társaságban is, melynek 1990-es privatizációjában is részt vett.

Dmitrij Kamenschik
Vagyon: 3,4 milliárd dollár

A moszkvai Domogyedovó repülőtér tulajdonosa szintén azok közé tartozik, akik mélyen a zsebükbe nyúltak, csakhogy a világbajnokság tényleg jól sikerüljön. 690 millió dollárt költöttek a légikikötő felújítására – a legnagyobb átszálló forgalom ott lesz. Különleges, külön szekciót alakítottak ki a sportolóknak és a küldöttségeknek – ők zavartalanul intézhetik majd a boardingot a világbajnokság alatt.

Alexander Ponomarenko, Alexander Skorobogatko
Vagyon: mindketten 3,3 milliárd dollár

A két Alexander egy ukrán parfümgyárral kezdte, aztán hamar átnyergeltek az építőanyag-gyártásra, majd az építőiparra (és persze van már érdekeltségük a bankszektorban is). Az egyik legnagyobb húzásuk az volt, hogy megnyerték 2013-ban a moszkvai Sheremetyevó Nemzetközi Repülőtér felújítására és fejlesztésére kiírt 680 millió dolláros tendert. Új, többszintes garázst és egy új terminált is felhúztak a vb-re készülve. 2017-ben 41 millió utasával ez volt a legforgalmasabb orosz repülőtér, a legtöbb szurkoló is majd ide érkezik valószínűleg először. Fontos, hogy itt minden flottul menjen.
Hogy milyen szoros a kapcsolatuk Putyinnal? A Washington Post szerint Ponomarenko vette a nevére azt a Fekete-tenget partján lévő luxuskastélyt, mely valószínűleg szintén az orosz elnöké.

Roman Trotsenko
Vagyon: 1,6 milliárd forint

2007-ben alapította a Aeon Corporation-t, mely jó pár folyami kikötőt és összesen 14 repülőteret kezel és üzemeltet országszerte. Cége, a Novoport 190 millió dolláros beruházással újította fel Volgográd és Kalinyingrád repülőtereit a világbajnokság kezdetére.

Dimitrij Pumpjanszkij
Vagyon: 1,6 milliárd dollár

Az Urál iparmágnása, a TMK csőgyártó vállalat főtulajdonosa (legnagyobb ügyfele a világ legnagyobb földgáz-tartalékával rendelkező orosz állami Gazprom), aki 190 millió dollárt ölt a szintén vb-helyszín – és már 65 éves – Jekatyerinburg Arena felújításába.

Oszd meg!