Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Mennyibe kerül egy repülő – és mennyibe a világ legdrágább magángépe?

Ha azt mondjuk magángép, általában egy 20 fős kisgépre gondol a legtöbb ember – nem így a világ leggzadagabb emberei, akik jellemzően normál utasszállítókat alakítanak át ízlésük szerint, hogy kényelmesen tudjanak utazni. Fürdő, fényűző hálószobák, és automtaikusan Mekka felé forduló imaszőnyeg – csak néhány extra, amire a világ milliárdosai nem sajnálják a pénzt. 

 

8. 100 millió dollár / Boeing 757, Donald Trump

Na majd pont erről a listáról fog hiányozni Donald Trump, ex-celeb, jelenlegi amerikai elnök. A gépet amúgy használtan vette a Microsoft társalapító Paul Allentől, és hát egy kicsit alakított rajta. Ma már aranyozottak a csaptelepek és a biztonsági övek is – hamisítatlan Trump-stílus. Az igazán fényűzőre sikeredett hálószoba mellé beépítetett egy mozitermet is – az egykori valóságshow-hős a hírek szerint elnökként sem tett le a tévézésről, Twitteren is sokszor valósidőben kommentálja az esti showműsorokat, főleg, ha rajta élcelődnek.

repcsi_08

7. 125 millió dollár / Gulfstream III / Tyler Perry

Az amerikai producer-rendező Oprah Winfrey sajátmárkás kábelcsatornájának legfontosabb háttérembere – keres is vele eleget, az amerikai Forbes milliárdos listájára egyelőre így sem került fel. Az Államokon belül sokat kell utaznia így is az atlantai tévés szakembernek – és ha már sokat van úton, addig a munkát sem teszi félre – vetítőterem természetesen van a magángépén.

repcsi_07

A Gulfstream alapára 65 millió dollár, Perry ahelyett, hogy kettőt vett volna, az egyiket pimpelte fel, méghozzá alaposan. Speciális ablakokat rakatott be például, hogy mennyire engedje át a fényt, azt saját kézzel tudja szabályozni – nehogy nagyon besüssön a nap, amikor egy pilotrészt néz meg éppen.

6. 153 millió dollár / Boeing 747-81 VIP, Joseph Lau

A hongkongi ingatlanmilliárdos magángépe kétszintes, ezeket pedig csigalépcső köti össze.

 Boeing 747-81 VIP

Boeing 747-81 VIP

5. 120-170 millió dollár / Boeing 767-33A/ER, Roman Abramovich

A Londonban élő orosz milliárdos, a Chelsea fociklub tulajdonosa úgy tűnik szereti a drága közlekedési eszközöket (jachtja is a legdrágábbak között), a “Bandita” névre hallgató magángép tobzódik a gesztenyefa és aranyberakásoktól, 30 fős étkező és háló is van benne. Abramovics nemcsak üzletelni szokott itt, a labdarúgó csapatát is saját gépével szállítja egyik meccsről a másikra – igazán takarékosnak számít ezzel ebben a mezőnyben.

A Chelsea focicsapata is igénybe veszi a tulajdonos magángépét

A Chelsea focicsapata is igénybe veszi a tulajdonos magángépét

4. 220 millió dollár / Boeing 747-400, Alwaleed herceg 

Nem akarjuk lelőni a poént, de a szaúdi hercegnek ez csak az egyik magángépe. Ezen a Boeing típuson normál esetben amúgy 400 ember tudna utazni.

3. 233 millió dollár / Boeing 747-430, Hassanal Bolkiah, Brunei szultánja, 

A szultán az aarany megszállottja, ha ez nem lenne egyértelmű, csak fel kell szállni az amúgy 100 millió dolláros alapáron megvásárolható magángépére, és mindjárt egyértelmű lesz a rajongás – meg hogy mire költött még el 130 millió dollárt. A nappali és a dolgozó mellett persze itt is van fürdő. Rogyásig arannyal.

A brunei szultán magángépe - arany mindenhol, és ez csak a folyosó

A brunei szultán magángépe – arany mindenhol, és ez csak a folyosó

 

2. 350-450 millió dollár, Airbus A340-313X / Alisher Usmanov

Az üzbég száramzású Usmanov az ötödik leggazdagabb orosz, 14,7 milliárdos vagyonával. Magángépét apja tiszteletére Bourkhan-nak nevezte el, ezt fel is festette a gép oldalára. A kényelmi extrák mellett komoly biztonsági rendszer védi a gépet. Egy ekkora Airbus-on normál esetben amúgy 375 fő is elférne – a teljes személyzettel és a tulajjal együtt a Bourkhan-on 14-en utaznak általában. A gép 14 500 kiométert is képes megtenni egyetlen tankkal. Ez Ororszország legnagyobb magángépe – még Vlagyimir Putyin elnöki gépénél is nagyobb. A sima Aurbus modell alapára amúgy csupán 238 millió dollár lenne.

repcsi_02

 

1. 500 millió dollár, Airbus A380 / Alwaleed herceg

Alwaleed din Talal szaúdi herceg vagyonát az amerikai Forbes 17,7 milliárd dollárra taksálja. A világ 45. leggazdagabb emberének számít ezzel – ami a magángépeket illeti, itt már övé az 1-es szám.

repcsi_01

repcsi_01_b

Az átalakított Airbus 380 több mint 450 millió eurót ér, háromszintes és nemcsak puccos tárgyaló van benne, hanem például garázs, ahova kényelmesen befér két Rolls-Royce is a herceg magángyűjteményéből. Az alsó szinten van ám törökfürdő és szauna is (nem vicc), és ez igazából semmi a többi helyiséghez képest. A herceg, aki pár éve még vagyona eljótékonykodásáról beszélt, igazán nem vádolható azzal, hogy visszafogta volna magát: a gépen ugyanis van egy trón is, ide senki más nem ülhet rajta kívül. Az enteriőrt amúgy az Ezeregyéjszaja meséi ihlették, és ami aranyozottnak látszik a gépen, az valójában nem aranyozott: hanem konkrétan aranyból van. Például a herceg trónja is.
A fedélzeten van imaszoba is – egy automatikusan Mekka felé forduló imaszőnyeggel.

Oszd meg!