Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az orosz milliárdosok Trump megválasztása óta 29 milliárd dollárral gazdagodtak

Az amerikai szankciók első számú célpontja is nagyon jól járt Trumppal.

Oroszország leggazdagabb férfiai, akik közül több kötődik az elnökhöz, Putyinhoz, az orosz részvények és a pénzük erősödése miatt összesen 29 milliárd dollárral gazdagodtak Donald Trump megválasztása óta – írja az amerikai Forbes.

A legnagyobb nyertesek között van Gennady Timchenko, aki első számú célpontja volt a 2014-es amerikai kormányzati szankcióknak, amik – az amerikai Forbes szerint a világ legbefolyásosabb emberének számító – Putyin belső köreit célozták. A tőzsdei földgázcég, a Novatek részvényei 16 százalékkal növekedtek a választások óta, ezzel Timchenko becsült 23 százalékos részesedésének értékét 1,8 milliárd dollárral növelték.

Az orosz üzletember eladta 43 százalékos részesedését az olajkereskedő cégben, a Gunvorban, amit egy nappal azelőtt alapított, hogy az USA bevezette a szankciókat Oroszország ellen. Az USA szerint Putyin is befektetett a cégbe, és hozzáfér a tőkéjéhez. Mára Timchenko 15,1 milliárd dolláros vagyonának nagy része magántőke, nehéz pontosan követni, mi történik vele.

Oroszország leggazdagabb embere, Leonid Mikhelson többet nyert, mint bárki más. Szintén befektető a Noatekben, ezzel 1,9 milliárdot nyert az amerikai választások óta, vagyona most 18,2 milliárd dollár. A petrolkémiai óriásba, a Siburba a fenti két férfin kívül befektetett Kirill Shamalov is, aki állítólag Putyin veje.

Az orosz milliárdosok összesen nagyjából 29 milliárd dollárt vagyonosodtak Trump megválasztása óta, többet, mint az USA-t leszámítva bármelyik másik ország milliárdosai együtt. Az amerikai Forbes számításai szerint legalább hatszor annyi amerikai milliárdos van, mint orosz. Ők átlagosan 2,8 százalékkal növelték vagyonukat a választások óta, míg az oroszok 7,1 százalékkal.

Oszd meg!