Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Figyelem! Állások vészhelyzetre

Vannak olyan munkák, munkahelyek, amelyek bizonyítottan ellenállnak a piaci turbulenciának.

Néhány nappal az amerikai elnökválasztás és Donald Trump sokakat sokkoló győzelme után az amerikai Forbes összeszedte, melyek azok a foglalkozások, amelyekre nagy recesszió esetén is szükség van. Nem mondják, hogy nagy recesszió jön, de sok a bizonytalanság, biztos, ami biztos.

A Glassdoor nevű HR-cég segített nekik, és bár amerikai körülményeket vesznek alapul, érdemes megszívlelni néhányat. Ezek az állások ugyanis történelmi távlatban bizonyították magukról, hogy jobban ellenállnak a piaci változásoknak, kevésbé vannak kitéve az üzleti ciklusoknak, mint néhány más munkahely. A Forbes.com 11 menekülő állást szedett össze, mi néhányat összevontunk. Nem rangsorról van szó, szimpla felsorolás következik.

  1. Könyvelő, számviteli szakember – nem kell magyarázni.
  2. Könyvvizsgáló – nyugodtan ide érthetjük az adószakértőt is.
  3. Aktuárius – ez ugye a biztosításmatematikus, akit elsősorban a biztosítótársaságok alkalmaznak. Magyarországon nem óriási piac, de körülbelül 200 embert azért eltat, és a tudás a pénzügyi szektorban máshol is kamatoztatható.
  4. Nővér, betegápoló, ápolósegéd – egy baj van, Magyarországon kifejezetten rosszul fizetett szakmáról van szó.
  5. Orvos
  6. Tanító, tanár, egyetemi tanár
  7. Közműszolgáltató vállalat alkalmazottja
  8. Temetkezési igazgató – kicsit morbid, és nem is teljesen értjük, miért csak az igazgató, de az élet sajnos egyszer minden körülmények között véget ér.

A kifejezetten magyarországi viszonyokat alapul vevő hasonló listák a sales munkakört, az értékesítőket is ide szokták sorolni, és például az informatikusokat is.


Oszd meg!