Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Krists Luhaers / Unsplash

A fesztiválokat továbbra is a védettségi igazolványhoz kötik, a falunapon már enélkül is mulathatunk

A kormány a magyar lakosság magas átoltottságával indokolta, hogy június 14-től a védelmi intézkedések feloldásának újabb lépéseként engedélyezi az önkormányzati falunapok megtartását. A tizennyolc éven aluliakra is enyhítések várnak.

A kormány.hu oldalon olvasható tájékoztatóban az is olvasható, hogy az újabb intézkedésekről szóló kormányrendelet-módosítások ma jelennek meg a Magyar Közlönyben. 

Mik ezek az enyhítések?

  • ötezer lakos alatti település esetében a szabadtéri falunapon védettségi igazolvány nélkül is részt lehet venni, a helyszínen legfeljebb 1500 ember tartózkodhat egy időben.
  • a zenés, táncos rendezvényeket ezentúl a tizennyolc év alatti fiatalok is látogathatják akkor, ha koronavírus ellen védett személy felügyelete alatt állnak.

Falunapnak számít minden olyan rendezvény, amit 5000 főnél nem nagyobb népességű település önkormányzata szervez, a vírus miatt szabadtéren, maximum ezerötszáz személy részvételével. A kormány.hu azt írja, hogy az ilyen típusú rendezvényeken a válogatott lemezbemutatás, vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatás lehetséges. 

A falunapon a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet.

A június 14-től hatályba lépő intézkedés betartásáról a falunap szervezője, vagy üzemeltetője gondoskodik.

Fesztivál nem, falunap igen

A zenés, táncos rendezvényeken mától 18 év alattiak is tartózkodhatnak, de csak koronavírus ellen védett személy felügyelete alatt. Zenés, táncos rendezvényt tizennyolcadik életévét betöltött, koronavírus ellen nem védett személyek számára továbbra is tilos szervezni, tartani, meghirdetni, arra fellépőket, illetve nézőket toborozni.

Míg az önkormányzati falunapon gyakorlatilag bárki részt vehet védettségi igazolvány nélkül,

a klasszikus zenés, táncos rendezvényeken továbbra is kötelező a védettség.

Csak védettségi igazolvánnyal lehet koncertre, fesztiválra menni

Fotó: Krists Luhaers / Unsplash

Oszd meg!