Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Jamie Street // Unsplash

Feltámadt az ingatlanpiac, egy-két éven belül berobbanhatnak az építkezések a rozsdaövezetekben

Már a közeljövőben komoly változást hozhatnak az új lakások piacán a rozsdaövezeti fejlesztések, amelyek most dedikált jogszabályt és kedvezményes áfát kapnak. Igény is lenne rá, visszaállni látszik a kereslet a járványhelyzet csendesedése miatt. 

Idén májusban 15 százalékkal többen érdeklődtek új lakások iránt, mint egy évvel korábban, a járvány előtti szinthez képest pedig 24 százalékos volt a növekedés – derül ki az ingatlan.com szerkesztőségünknek küldött közleményéből.

A rozsdaövezeti akcióterv részleteit tegnap Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár jelentette be, ennek pedig akár egy-két éven belül látszódhat a következménye az újlakáspiacon. 

Ez lehet a menetrend

Ha a törvénytervezetet elfogadják, akkor a rozsdaövezetek kijelöléséről a kormány dönthet az adott önkormányzattal történt egyeztetések után. Ebből a szempontból az is fontos, hogy a törvénytervezet szerint

a már folyamatban lévő építkezések keretében lévő lakások is megkaphatják a rozsdaövezeti besorolást, amennyiben a később kijelölendő rozsdaövezeten belül épülnek,

és így kedvezményes áfával kerülhetnek majd piacra.

Az új lakások piacára gyakorolt hatás azonban nagyban függ például attól, hogy mely rozsdaövezeti lakásokból mennyit vásárolhatnak meg magánszemélyek és mekkora lesz a bérlakások aránya. Lesznek olyan területek, ahol szinte azonnal megindulhatnak a társasház-építések, ez támaszt adhat a járvány miatt visszaeső lakásépítési kedvnek.

Vannak azonban olyan rozsdaövezetek, ahol még kármentesítésre, előkészítésre van szükség az építkezésekhez. Ezeken a területeken közép- és hosszú távon új lakások, társasházak épülhetnek, esetleg új városrészek jöhetnek létre.

Talpra állni látszik az ingatlanpiaci kereslet

Az ingatlan.com adatai szerint lenne kereslet az új lakások iránt: májusban 15 százalékkal többen érdeklődtek irántuk, mint egy évvel korábban. A járvány előtti, februári szinthez képest 24 százalékkal nagyobb volt az érdeklődés, a járvány mélypontját jelentő áprilishoz viszonyítva duplájára nőtt a kereslet.

A kedvezményes lakásáfa élénkítő hatása több évig is tarthat,

ahogy azt az elmúlt évek építkezési kedve is mutatja. 2015-ben még mindössze kevesebb mint nyolcezer új lakást adtak át, utána minden évben egyre többet és ennek eredményeként került húszezer fölé az új lakások száma 2019-ben. Mindez kedvezményes lakásáfa nélkül. 

Oszd meg!

"Minden embernek joga van életében egy nagy őrültséghez."