Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Forrás: Markus Spiske

Feltalálta a digitális órát, mégis milliókat bukott rajta

Thomas Bromley nem hosszabbította meg a szabadalmát, így végül a japánok csináltak üzletet az órából – írja a BBC.

Az első digitális-elektromos órát 1961-ben készítette egy bizonyos Thomas Bromley – olyan kütyüt talált fel, ami mind a mai napig sokak éjjeliszekrényén megtalálható.

Azt gondolnánk, hogy az angol mérnök a milliárdosok klubját erősítve hunyt el és hagyott maga után mesés vagyont, ez azonban nem így történt – nem védte megfelelően a szabadalmát.

Forrás: BBC, Bromley-család

Éjszakákon át barkácsolt – Forrás: BBC, Bromley-család

Fia, David szerint az apja olyan volt, mint egy „őrült tudós”: hosszú éjszakákat töltött a műhelyében, ahol mindenféle különös dolgokat barkácsolt.

Ezek egyike volt a „Digitron Electric Clock” nevű szerkezet is, ami izzószálakat használva jelezte ki az időt, négy számjegy segítségével.

Az óra sokaknak tetszett, Bromley kapott is egy megrendelést, 20 darabot kellett volna leszállítania karácsonyig. De nemet mondott, mert nem volt meg hozzá az eszköztára, később pedig a szabadalmát sem újíttatta meg. A prototípus azonban fennmaradt, nemrég kelt el egy aukción potom 460 fontért (kicsit több mint 166 ezer forintért).

Forrás: BBC

Bromley órája – Forrás: BBC

Az árverést levezénylő John Hawley szerint Bromley „multimilliomos lehetett volna”, főleg, hogy egy évvel a szabadalom lejárt után „a japánok majdnem ugyanilyen órákat kezdtek gyártani, ezrével adták el őket”, mondta.

Bromley 1990-ben halt meg. Az ő nevéhez fűződik többek között a sötétedésre magát behúzó függöny feltalálása is.

Főoldali kép: Markus Spiske, Unsplash 

Oszd meg!