Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fellélegezhetnek az állatmenhelyek, ezentúl nehezebb lesz illegálisan szaporított kisállatot hirdetni – legalábbis a Jófogáson

A tavalyi szigorítást követően április elejétől folyamatosan és végleg törli az állatszaporítók hirdetéseit a Jófogás. A kitiltással fel szeretnék hívni a figyelmet a szaporítók tevékenységének következményeire, míg az állatmenhelyek számára biztosított ingyenes felülettel az örökbefogadásra biztatja a potenciális gazdikat. Egy jelképes, éves díj ellenében pedig egyedi felületet biztosít a hivatalos kisállattenyésztőknek is.

Gyakran esik állatszaporítók áldozatául egy-egy kutya vagy macska, a folyamatos fedeztetések során pedig újabb és újabb kisállatok születnek.

Ez gyakran genetikai rendellenességekhez, és ezáltal fiatal korban jelentkező, akár halálos kimenetelű betegségekhez vezet.

Az állatszaporítást ugyan nem tiltja egyértelmű jogszabály, azonban az állat szükségtelen bántalmazása, illetve az öröklődő betegségben szenvedő állategyed tenyésztése, szaporítása állatkínzásnak minősül, ami a legtöbb szaporító általános tevékenységére jellemző. A szaporítók tevékenysége miatt genetikai rendellenességekkel született állatok tömegei kerülnek ki a világba; amikor pedig megbetegszenek, sokszor az amúgy is túlterhelt menhelyeken kötnek ki.

A Jófogás ezért a tavalyi ÁSZF-szigorítást követően, 2020. április 8-tól folyamatosan és végleg törli azokat a hirdetéseket, ahol pénzért árulnak állatokat olyan hirdetők, akik tenyésztői tevékenységüket nem tudják hiteles dokumentációval igazolni, áll a hirdetőoldal közleményében.

Kutyabarát munkahelyként a tavalyi szigorítással és a mostani kitiltással is az a célunk, hogy népszerűsítsük az örökbefogadást, és felhívjuk a figyelmet az állatkínzás következményeire” – mondja Palocsay Géza, a Jófogást működtető Adevinta Classified Media Hungary Kft. ügyvezetője. Szerinte látható az is, hogy a szigorítás óta megugrott az ingyen örökbe fogadható kisállatok aránya, és a jövőben így még több gazdátlan kisállatnak segíthetnek otthont találni.

Így hirdesd a kisállatod!

Az apróhirdetési oldal összeállított egy szigorított feltételrendszert is, amelyekkel ezentúl kisállatokat lehet hirdetni náluk:

  • Csak az a kutya/macska nevezhető a hirdetésben fajtatisztának, aminek igazolhatóan törzskönyvezett vagy származási lapja van, ezt a hirdetésben fel kell tüntetni.
  • Kutya, macska, vadászgörény esetén az állat 8 hetes kora előtt nem választható el az anyjától, ezért a weblapon tiltott 8 hetesnél fiatalabb állatot hirdetésben szerepeltetni, kivéve, ha a hirdető megjelöli, hogy az állat csak a 8 hetes kor betöltése után vehető át.
  • Kutya tulajdonjogát átruházni kizárólag az állatot azonosító elektronikus transzponderrel (bőr alá ültetett mikrochippel) történő megjelölése után lehet. Fel kell tüntetni a hirdetésben, hogy rendelkezésre áll-e mikrochip, illetve azt is, ha a mikrochip behelyezésének költsége a vásárlót terheli.
  • Amennyiben jogszabály előírja, illetve amennyiben az állat ilyennel rendelkezik, a hirdetésben fel kell tüntetni, hogy a kisállat rendelkezik-e egészségügyi könyvvel.
  • Fel kell tüntetni (és dokumentumokkal igazolni), hogy az állat kapott-e veszettség elleni oltást.
  • Ha az állatot nem magánszemély, hanem tenyésztő hirdeti eladásra, a kennel nevét és a hivatalos kapcsolattartó elérhetőségét fel kell tüntetni a hirdetésben.
  • Kutya, macska, és egyéb kedvtelésből tartott kisállat csak pénzért és örökbefogadásra hirdethető, termékre nem cserélhető.

"Minden szakma a laikusok elleni összeesküvés."