Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Andrew Neel, Unsplash

Felkötheti a gatyáját a Microsoft és a Google is: indul a titkosított Zoom

End-to-end titikosítással igyekszik megtartani piacvezető helyét a Zoom, a Mircosoftnak és a Google-nek is hamarosan lépnie kell.

Pár izzadós hónapon van túl a Zoom: a nyáron a Google Meet és a Microsoft Teams is felzárkózott rá a videókonferencia-iparágban. A San Jose-i Zoom azonban most bekeményít, olyan újítással érkezik, amellyel – legalább egy időre – kenterbe verheti a két nagy riválist.

Első és legfontosabb újítás, hogy próbajelleggel bevezetik

az end-to-end, tehát a beszélgetés két fele közti, végponti titkosítást.

Jövő héten indul a  tesztüzem, a regisztrált felhasználók 200 főig tarthatnak titkosított konferenciákat.

A Zoom népszerűsége a járvány alatt futott fel igazán, de viszonylag hamar jelentkeztek az első biztonsági problémák. A Zoom videókonferenciáit könnyen fel lehetett törni, így a nemzetállamok kormányzatai szép lassan elfordultak az applikációtól. Ráadásul a titkosítás a pár fős beszélgetéseknek otthont adó WhatsAppon és Signalon már elérhető volt, viszont  a Microsoft és a Google még mindig késlelteti a technológia használatát.

A végponti titkosítás így egy piacmozgató lépés lehet, amire nemsokára a két nagy vetélytársnak is reagálnia kell.

Vannak kisebb horderejű újítások is, amiket a Zoom a tegnapi esti, Zoomtopia nevű konferenciáján jelentett be. Az OnZoom platformmal a felhasználók jótékony célokra gyűjthetnek pénzt. Ma indul az amerikai felhasználóknak a béta tesztelés.

Megérkezik lassan a Zapps nevű eszköz is, ami más appokat, mint az Unsplasht, Dropboxot vagy Sacket integrálja bele a Zoomba. Ezt közvetlenül a Microsoft által augusztusban bejelentett Advanced Communications nevű fejlesztés vetélytársának szánják. Az Immersive Scenes pedig egy szimpla vizuális dopping, a beszélgetés házigazdája hátteret rendelhet a beszélgetés résztvevőihez, vagy akár az összes résztvevőnek beállíthatja ugyanazt.

A piac jól reagált a bejelentésekre, a Zoom Video Communications jegyzése 1,5 százalékos pluszban volt napközben. Ez a vállalat bizonyul a járvány egyik nagy nyertesének:

az árfolyam január eleje óta 73 dollárról 510 fölé emelkedett.

Bár a cégvezérnek eddig sem voltak anyagi gondjai: Eric Yuan és családja közel 23 millárd dolláros vagyonával a Forbes listáján a 43. helyen van. Ráadásul végre a gyerekeit is érdekli, mi a munkája.

"Az apád hívását nem muszáj felvenned, lehet olyan elfoglaltságod. De az elnökét fel kell, ezt a hibát még egyszer nem lehet elkövetni!"