Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Sebestyén László

Felborult a lakáshitelpiac, az érintettek inkább kivárják az állami támogatásokat

Rendhagyó félévet tudhat maga mögött a magyarországi lakáshitelpiac. Nőtt a lakáshitel-állomány és a támogatott konstrukciók, míg a folyósításokra jócskán rányomta a bélyegét a járvány. Fellendülést hozhat azonban a bejelentett állami támogatások sora. 

Az idei félév végén a teljes lakáshitel-állomány 3787 milliárd forintot tett ki, ez 9 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbi 3500 milliárd forint alatti összeghez képest. Ezzel párhuzamosan kisebb mértékben, 2 százalékkal nőtt a lakáshitel-szerződések száma. A teljes állomány növekedése mellett a koronavírus-járvány hatása azért jól látható a lakáshitelpiacon. A hitelengedélyezések és folyósítások száma 16-16 százalékkal csökkent, azaz kevesebben kaptak lakáscélú kölcsönt – derül ki az ingatlan.com és az ingatlan.com-csoporthoz tartozó money.hu hivatalos KSH-adatokat feldolgozó összefoglalójából.

Az elemzés szerint a járványhatás felborította a korábbi trendeket, a lakáspiacon például az idei első félévben az előzetes adatok alapján csökkent a magánszemélyek közötti használtlakás-adásvételek száma, az egy évvel korábbi közel 76 ezerről alig több mint 55 ezerre. Ez pedig hatással volt a lakáshitelpiac eredményeire is.

A bizonytalan gazdasági környezet és a nemrég bejelentett új állami támogatások miatt

sokan későbbre halasztják a lakáscélú beruházásokat, legyen szó használt vagy új lakás vásárlásáról, felújításról, esetleg bővítésről, így a hitelfelvétellel is kivárnak az érintetteknek.

A támogatott lakáshitelek azonban jókora növekedést értek el. A bankok összesen 8519 támogatott lakáshitelt engedélyeztek az első félévben, ami 110 százalékos emelkedés a múlt év azonos időszakához képest, azaz több mint a duplájára nőtt a számuk. Az összegük pedig 88 százalékkal közel 78 milliárd forintra gyarapodott.

A látványos növekedés azonban elsősorban annak köszönhető, hogy jelentősen bővült a támogatott hitelekre jogosultak köre.

Az állami lakástámogatási program új elemei, mint a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetése, illetve a csokos újlakás-vásárlóknál az áfa visszaigénylésének lehetősége, a csokos lakásoknál történő illetékmentesség, valamint a lakásonként maximum 3 millió forintos felújítási támogatás lendületet adhat a lakás- és lakáshitelpiacnak egyaránt az elemzés szerint. 

Borítókép: Sebestyén László

Oszd meg!