Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Családi ház Üllőn. Fotó: Sirokai Levente, Ancza Krisztina

Fekete hullámpalából épült családi ház és táj-restaurációs központ a díjnyertesek – képekkel

A Konkrét Stúdió és Szántó Hunor Albert terve nyerte a 2020-as Média Építészeti Díját. Az idei versenyen közel 180 munka versenyzett, a finalistákat egy nemzetközi előzsűri választotta ki épület és terv kategóriában. A gálaest zsűrijében idén is tag volt a Forbes újságírója, Bagi László.

Egy üllői családi házzal a Konkrét Stúdió csapata a legjobb épület kategóriában, míg Szántó Hunor Albert Táj-Restaurációs Központja a legjobb terv kategóriában nyerte el a 2020-as Média Építészeti Díját – írja az MTI.

Táj-Restaurációs Központ. Fotó: PR

Táj-Restaurációs Központ. Fotó: PR

Az előzsűrit Indira van’t Klooster (Hollandia), az ARCAM Amszterdami Építészeti Központ igazgatója vezette, mellette Brendan Cormier (Kanada/Egyesült Királyság); Stefan Ghenciulescu (Románia), a Zeppelin lap szerkesztője, valamint Nagy Csaba, az Archikon vezető tervezője vett részt a munkában.

Indira van’t Klooster üzenetében kiemelte:

az idén kiválasztott projektek európai szinten is magas építészeti minőséget képviselnek, ám az előző évekhez képest nem volt olyan gazdag a programok és témák felhozatala.

Családi ház Üllőn. Fotó: Sirokai Levente, Ancza Krisztina

Családi ház Üllőn. Fotó: Sirokai Levente, Ancza Krisztina

A zsűri – aminek tagjai Zubreczki Dávid szakíró, zsűrielnök mellett Bagi László szerkesztő, újságíró (Forbes); Földes András újságíró, videós (Telex); Zsuppán András újságíró (Válasz Online) és Géczy Nóra építész tervezőművész (Széchenyi István Egyetem) voltak – a legjobb épület díját Konkrét Stúdió csapatának ítélte üllői családi házukért.

A bírálók kiemelkedőnek tartották, hogy az épületet a tervező és a megbízó közösen prezentálták, ezzel is mutatva, hogy megfelel funkciójának. Kiemelték továbbá, hogy az elsőre megkérdőjelehetőnek tűnő fekete hullámpala a magyar településeken előszeretettel használt építőanyag igényes felhasználására mutat alternatívát.

Pazarló építészeti gyakorlat

A tervek közül Szántó Hunor Albert a Táj-Restaurációs Központ munkájával (konzulens: Vannay Miklós) nyerte el az elismerést. A zsűri kiemelte, hogy ez a megközelítés nagyon fontos a mai, pazarló építőipari gyakorlat fényében, és hogy az egyre mélyülő klímaválság korában üdvözlendő a természetes, lebomló építőanyagok használata.

A közönség tetszését ebben az évben az épületek közül a kolozsvári PJ-ház nyerte el,

amit Péterffy Miklós és csapata tervezett, a legtöbb közönségszavazatot kapó terv díját pedig Györgyi Csenge és Iszak Bálint vehette át Vulkánmúzeum Izlandon című munkájukért. Az épített környezet közönségdíját idén Bunyik Emese Pele királysága munkája kapta.

Az est folyamán több különdíjat is kiosztottak, a részleteket az online eseménynek is helyet adó Építészfórumon lehet elolvasni.

Hamarosan részletesebb anyaggal is jelentkezünk a zsűritag, Bagi László előadásában. 

Kiemelt kép: Családi ház Üllőn, fotó: Sirokai Levente, Ancza Krisztina

 

Oszd meg!